Belokoņa, Repšes sievas un Aivja Roņa megaprojekts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET karikatūra

Madonas pusē sācis saimniekot baņķieris Valērijs Belokoņs, kura biznesam plaukt palīdzējuši gan bijušie, gan esošie politiķi. Starp Madonu un Vecpiebalgu Belokoņa ģimene par vienu miljonu latu iegādājusies 800 hektāru, kur gatavojas būvēt veselu pilsētu. Zemes darījumus kārtot izlīdzējusi baņķiera laba drauga un biznesa partnera eksministra Einara Repšes sieva Rūta Raginska-Repše. Un pie megaprojekta šūpuļa stāvējis arī bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis.

Vidzemes plašumos, kur pagaidām ir neskarti meža biezokņi un neapstrādāti lauki, pēc 10-20 gadiem būšot jauna pilsēta. Tās aptuveni 6000 iedzīvotāji dzīvos, ēdīs, pārvietosies un strādās zaļi.

Šo ieceri izsapņojis baņķieris Valērijs Belokoņs

Starp Vecpiebalgu un Madonu gada laikā no aptuveni 30 zemniekiem par miljonu latu atpirktas zemes 800 hektāru platībā. Zaļajām idejām baņķieri pievērsis Lielbritānijas troņmantnieks princis Čārlzs. Pirms gada ar viņu un naftas šeihu lielvalsts Kuveitas karaliskās ģimenes princesi Fadiju Belokoņs nodibināja firmu.

Politiķi Saeimā jau tad kuluāros runāja, ka Belokoņa un prinča vārdā Einara Repšes sieva Latvijā meklē īpašumus. Vai ekopilsēta, kas pēc apjomiem būšot kā otra Madona, ir arī britu prinča bizness, vietējā Liezēres pagastmājā nezina un ieceri dēvē par pasaku. Lai pie milzu īpašuma tiktu, darījumus rīdziniekiem kārtot palīdzējis Vecpiebalgas deputāts Valdis Cīrulis. Tieši viņš pārliecinājis Belokoņu, ka jaunā pilsēta jāceļ šeit.

Pirms mēneša Belokoņs un Rūta Reginska-Repše savu ideju klusu prezentēja Madonas novada domē – pieteikušies, ka ir lielākie šīs puses zemju īpašnieki. Pagaidām no pašvaldības neko konkrētu neprasa. Mērs Andrejs Ceļapīters ir priecīgs par neticamo veiksmi.

Ekopilsētas īpašnieks ir uzņēmums "HERCOGISTE"

Hercogistes apmēriem līdzvērtīgais projekts pieder Valērija Belokoņa ģimenes locekļiem. Par tās vadītāju kopš šā gada kļuvis Deivids Holahans. Iepriekš viņš dienējis ASV armijā un pēdējos gadus bijis militārais atašejs ASV vēstniecībā Latvijā.

Ekopilsētas projektu gatavo cita firma – TERRA LIBRE. Tajā bez Belokoņa akcijas sadalītas starp vairākām baņķiera uzticamības personām. Starp tām arī bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis un Rūta Raginska-Repše. Viņas loma šajā projektā esot bijusi nozīmīga. Kā raidījumam stāsta Holahans, tad tieši Raginska-Repše meklējusi pilsētai nepieciešamās zemes.

Bijušais ārlietu ministrs Ronis gan pēc īslaicīgās politiķa karjeras biznesa projektā nav atgriezies un tikai saglabājis pāris firmas akciju.

AIVIS RONIS, bijušais ārlietu ministrs, SIA TERRA LIBRE akcionārs: "Tad, kad viņš mani piesaistīja, darba grupa tikai veidojās, uzņēmums tikai veidojās un bija svarīgi šie starptautiskie kontakti un starptautisko ekspertu piesaiste. Faktiski domājot, kā tālāk šo projektu attīstīt. Šis starptautiskais aspekts arī bija mans darba uzdevums."

Bijušais finanšu ministrs Einars Repše sakās kaut ko dzirdējis par savas sievas projektu. Esot gana interesants un unikāls.

EINARS REPŠE, bijušais finanšu ministrs (VIENOTĪBA): "Es šajā projektā neesmu iesaistīts; tikai tik, cik esmu par viņu daudz dzirdējis. Man ir zvanījuši citu pagastu pārstāvji, kuri pat mazlietiņ apvainojušies, ka pie viņiem tāds netiek īstenots. Es, protams, atvainojos un pateicu, ka es tur lietas nekādā veidā nediriģēju un man ar to maz sakara."

Paša spēkiem ekopilsētas ideju Belokoņam un partneriem pacelt nav pa spēkam

Nekustamo īpašumu nozares cilvēki rēķina, ka tas varot izmaksāt pat vairākus miljardus. Vai lielās naudas plānots atrast Belokoņa partneru prinča Čārlza un Kuveitas princeses kabatās, projekta veidotāji neatklāj. Viņi sola, ka solīto izpildīs. Tāpat kā nepieļauj, ka zaļā pilsēta būs tik dārga, ka tajā varēs atļauties dzīvot tikai ārzemnieki. Skeptiski ir gan nekustamo īpašumu attīstītāji, gan vides ministrs, kuram gluži otrādi – par šādu ieceri būtu jāpriecājas.

RAIMONDS VĒJONIS, vides un pašvaldību lietu ministrs (ZZS): "No vienas puses, tas ir pozitīvi, no otras puses, manuprāt, tas varētu būt ļoti dārgs projekts."

EDGARS ŠĪNS, Nekustamo īpašumu kompānijas LATIO valdes priekšsēdētājs: "Viņš pēc kaut kādas finanšu ietilpības un tā kā atstās iespaidu uz kaut kādu iekšējo pieprasījumu Latvijā, ir varbūt tikpat vērtīgs kā atomelektrostacija. Par to, vai izdosies, – laiks rādīs."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu