Nenotīrīto jumtu iebrukšana var turpināties (23)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.zz.lv

Patlaban sasnigušais sniega daudzums un smagums nopietni apdraud un pakļauj iebrukšanas riskam visu nenotīrīto ēku jumtus neatkarīgi no ēkas konstrukcijas vai vecuma, sacīja SIA "Latvijas Energoceltnieks" (LEC) valdes priekšsēdētājs Andris Asars-Asarovskis.

"Patlaban sniega daudzums jau ir sasniedzis kritisko robežu, un visas ēkas, kuru jumti nav tīrīti, ir uz riska robežas. Vidējā sniega sega uz 1000 kvadrātmetru liela jumta patlaban ir aptuveni 40 tonnas. Turpinot snigt un paaugstinoties gaisa temperatūrai, šis svars var pieaugt un pat dubultoties. Tas ir ļoti liels sniega svars, kas tiek balstīts uz jumta konstrukcijām, līdz ar to pastāv risks, ka jumts var iebrukt jebkurā brīdī," informē Asars-Asarovskis.

Par sniega tīrīšanu no ēku jumtiem ir atbildīgi ēku īpašnieki un apsaimniekotāji, tomēr ne visi to veic. "Viens no bīstamākajiem faktoriem ir ne tikai pašas ēkas materiālie zaudējumi, kas var rasties, iebrūkot jumtam, bet gan cilvēku drošība - gan to, kuri atrodas iekštelpās, gan arī garāmgājēju iespējamais apdraudējums. Šādos apstākļos kā šoziem sniega tīrīšana jāveic regulāri un pret to nevar izturēties bezatbildīgi. Diemžēl ir arī tādi namu īpašnieki, kuri paļaujas uz nejaušībām un cer, ka viņu pārvaldītos īpašumus dabas stihija neskars," sacīja Asars-Asarovskis.

LEC aicina nekavējoties vērsties pie speciālistiem, ja namu īpašnieks pamana pirmās pazīmes, tādas kā plaisas, griestu ieliekums un citas, kas varētu liecināt par jumta iebrukšanas draudiem. Savukārt kājāmgājējiem LEC iesaka izvēlēties citu maršrutu uz skolu vai darbu, ja, novērtējot ēku apsaimniekošanas stāvokli, ir redzams, ka sniegs nav ilgstoši tīrīts.

Jau ziņots, ka 5.janvārī, neizturot sniega segas svaru, daļēji iebrucis vienas Preiļu ģimnāzijas ēkas jumts. 5.janvārī sniega dēļ iebrucis veikala un kafejnīcas "Juro" jumts Jelgavā, Tērvetes ielā.

4.janvārī Liepājā, Zemnieku ielā, būvmateriālu veikala "Depo" noliktavas zonā nenotīrīta sniega dēļ ir iebrucis jumts vairāku simtu kvadrātmetru platībā. Cilvēki nav cietuši.

Jau rakstīts, ka naktī no 30. uz 31. decembri sniega svaru neizturēja un iebruka Zemgales vidusskolas aktu zāles jumts 500 kvadrātmetru platībā.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu