NASA tomēr trūkst līdzekļu, lai nosūtītu cilvēku uz Marsu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) atzinusi, ka tai trūkst līdzekļu, lai līdz 2030. gadam uz Marsa nogādātu cilvēku, vēsta izdevums «The New York Post».

NASA solījums, līdz 2030. gadam uz Marsa nogādāt pirmo cilvēku, var nepiepildīties, jo atbildīgās personas atzinušas, ka to rīcībā esošie finansiālie līdzekļi, lai nogādātu cilvēku uz Marsa un pēc tam - atpakaļ mājās, ir nepietiekami.

«Es nevaru pateikt konkrētu datumu, kad varētu notikt pirmā cilvēka izkāpšana uz Marsa virsmas, jo vēl nav gatavas visas vajadzīgās ierīces un mūsu budžets ir sarucis,» preses konferencē atzina NASA asociētais administrators Viljams H. Gerstenmeijers (William H. Gerstenmaier).

NASA budžetu ir krietni patukšojusi kosmiskās palaišanas sistēmas izstrāde un kosmosa kuģa «Orion» būvniecība, tāpēc līdzekļi, kas vajadzīgi, lai nodrošinātu veiksmīgu nosēšanos uz Marsa un tā tālāku pētniecību, ir kļuvuši ļoti ierobežoti.

«Līdzekļu trūkums nenozīmē, ka Marsa misija ir atcelta, jo pašlaik tiek strādāts pie finansējuma iegūšanas ar dažādu projektu un privātu uzņēmēju palīdzību,» piebilda Gerstenmeijers.

Preses konferencē arī tika minēts, ka NASA pašlaik aktīvi strādā pie Mēness izpētes misijām, tomēr arī tās nav lētas. Kosmiskās palaišanas sistēmas, kas dotos uz Mēnesi reizi gadā, izstrāde vien izmaksās aptuveni vienu miljardu dolāru.

«Ja atklāsies, ka uz Mēness ir ūdens un būs nepieciešama tā tālāka izpēte, mēs vairs nevarēsim koncentrēties uz Marsa misiju,» konferences noslēgumā teica Gerstenmeijers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu