Krievijas oligarhu «nervozitātes» ietekme uz Šveices franku

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ENNIO LEANZA / KEYSTONE

Šveices franka vērtība šonedēļ piedzīvoja lejupslīdi, franka vērtībai pret eiro sasniedzot zemāko līmeni kopš 2015.gada janvāra. Šveices franks, tāpat kā Japānas jena, tiek uzskatīts par tā dēvēto droša patvēruma investīciju nemierīgos laikos. Jenas kurss pret eiro šonedēļ piedzīvojis kāpumu, ņemot vērā nenoteiktību saistībā ar iespējamo ASV militāro triecienu Sīrijai, kā arī ASV un Ķīnas tirdzniecības konfliktu, savukārt franka vērtība samazinājās. ASV finanšu ziņu un datu aģentūra «Bloomberg» norāda, ka franka vērtības samazinājums galvenokārt varētu būt skaidrojams ar starptautiskajām sankcijām pakļauto Krievijas oligarhu «nervozitāti».

Bankas «Credit Agricole SA» analītiķis Manuels Oliveri pauž viedokli, ka Šveices franka vērtību šobrīd galvenokārt ietekmē kapitāla plūsma, kā arī apstāklis, ka jaunākās Krievijai piemērotās sankcijas ietekmē arī Šveices uzņēmumus, kuros investējuši Krievijas uzņēmēji.

«Krievijas [uzņēmēju] pieaugošā nepieciešamība pēc likviditātes un viņu arvien pieaugošā nevēlēšanās atstāt savus līdzekļus Šveicē maina franka savstarpējo saistību ar [investoru] riska noskaņojumu,» norāda Oliveri.

Kā iepriekš ziņoja LETA, ASV Finanšu ministrija 6.aprīlī paziņoja par sankciju ieviešanu pret septiņiem tā dēvētajiem Krievijas oligarhiem, 12 viņu kontrolētiem uzņēmumiem un 17 augsta ranga valdības amatpersonām.

Šīs sankcijas, kuru mērķis ir ierobežot ar Kremli saistīto Krievijas miljardieru piekļuvi globālajiem finanšu tirgiem, izraisīja arī Krievijas rubļa vērtības samazināšanos un lejupslīdi Krievijas akciju tirgū.

«Šveices franks ir ticis ierauts Krievijas sankciju jautājumā,» uzskata Šveices bankas «Swissquote Bank SA» Pēters Rozenstreihs.

«Tādai mazai, atvērtai ekonomikai kā Šveice ir ļoti riskanti tikt ierautai ģeopolitiskās cīņās. Šveice gūst labumu no [investoru] drošības un privātuma garantēšanas, un, kad tas jebkādi tiek apdraudēts, investori kļūst nervozi,» viņš piebilst.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu