«Zaļā karotīte» piešķirta 469 produktiem, «Bordo karotīte» - 246 pārtikas produktiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars

Nacionālā pārtikas kvalitātes zīme «Zaļā karotīte» līdz šim ir piešķirta 121 uzņēmuma 469 produktiem, bet «Bordo karotīte» - 47 uzņēmumu 246 produktiem, pastāstīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Viņa piebilda, ka kopš 2013.gada, kad LPUF pārņēma Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas apsaimniekošanu, «karotīšu» skaits nepārtraukti ir audzis. Ja 2013. gadā bija tikai 42 uzņēmumi, kuriem bija «Zaļā karotīte», tad tagad to skaits ir sasniedzis jau 121. Būtiski audzis arī «Zaļā karotīti» saņēmušo produktu skaits, jo 2013.gadā to bija 140, bet tagad jau 469.

Šure atgādināja, ka «Bordo karotīte» tika izveidota tikai 2014.gadā un pirmajā gadā bija piecu uzņēmumu 29 produkti, kuriem bija piešķirta «Bordo karotīte».

«Mūsu plāns ir panākt, lai Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas uzņēmumi sekmīgi iekarotu vietējos un eksporta tirgus, kā arī palielināt «karotīšu» kā produktu ar paaugstinātām kvalitātes prasībām prioritāti valsts/pašvaldību iepirkumos,» sacīja Šure, piebilstot, ka LPUF strādā arī pie tā, lai papildinātu sertificēto uzņēmumu sadaļu ar sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem.

LPUF padomes priekšsēdētāja piebilda, ka uzņēmumiem ar nopietnu interesi par iespēju iegūt kādu no «karotītēm», parasti nav problēmu iziet sertifikācijas procesu. Ja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārbaužu laikā uzņēmumiem konstatē neatbilstības, kuru dēļ tie nevar iziet sertifikācijas procesu, kas visbiežāk ir nenodrošinātas izsekojamības dēļ vai tāpēc, ka uzņēmums nav veicis laboratoriskos izmeklējumus, kompānijai dod laiku šīs lietas sakārtot un process noslēdzas veiksmīgi. Nacionālās pārtikas kvalitātes zīmes parasti neiegūst tie uzņēmumi, kuri paši, uzsākot sertifikācijas procesu, nolemj, ka tomēr to nevēlas, tādēļ sertifikācijas procesu nākas pārtraukt.

Jau ziņots, ka «Zaļā karotīte» tiek piešķirta produktiem, kas ražoti un audzēti Latvijā, savukārt «Bordo karotīti» piešķir produktiem, kuru pilns ražošanas cikls notiek Latvijā, kas atbilst paaugstinātas kvalitātes prasībām un nesatur ģenētiski modificētus organismus.

LPUF ir Latvijas pārtikas pārstrādes daudznozaru nevalstiskā organizācija, kas apvieno pārtikas uzņēmumus un profesionālās asociācijas, pārstāv ražotājus valsts un nevalstiskajās organizācijās, aizstāv biedru intereses starptautisko normatīvo aktu izstrādē, kā arī sniedz LPUF biedriem informatīvo atbalstu. Federācijā ir apvienojušies uzņēmumi, kas aizņem vairāk nekā 60% no visa Latvijas pārtikas ražošanas tirgus. Tajā ir pārstāvētas gan nozaru asociācijas, gan vairāki desmiti lielu, vidēju un mazu uzņēmumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu