Vācija aicina ES uz stingru reakciju saistībā ar ASV tērauda un alumīnija importa tarifiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls piektdien aicināja Eiropas Savienību (ES) uz stingru reakciju saistībā ar ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu ieviest tērauda un alumīnija importa tarifus.

«ES nepieciešams stingri reaģēt uz ASV tarifiem, kas apdraud tūkstošiem darbavietu Eiropā,» intervijā laikrakstam «Die Welt» norāda Gabriēls, sakot, ka «Vašingtonai nevajadzētu šaubīties» par gaidāmo Briseles reakciju.

Taču, neskatoties uz to, ASV un ES vajadzētu darīt visu iespējamo, lai izvairītos no starptautiska tirdzniecības kara, uzsver ministrs.

Arī Austrijas kanclers Sebastians Kurcs aicinājis ES veikt stingrus pretpasākumus Trampa lēmumam, vēsta ziņu aģentūra APA.

Tramps, tiekoties Baltajā namā ar metālrūpniecības uzņēmu vadītājiem, pavēstījis, ka gatavojas nākamnedēļ parakstīt rīkojumu par 25% muitas tarifu piemērošanu tērauda importam, un par desmit procentu tarifa piemērošanu alumīnija importam.

Vašingtonas rīcība nemaz nav pieņemama, skaidro Gabriēls, piebilstot, ka Vācijas un Eiropas ražotāji neīsteno negodīgu konkurences praksi ar cenu dempingu, un aicina Trampu pārdomāt savu paziņojumu.

Arī Vācijas rūpniecības nozari pārstāvošās grupas izteikušas kritiku. Vācijas rūpniecības federācijas BDI prezidents Dīters Kemfs norāda, ka federācija atbalsta ES tās plānos atbilstoši reaģēt, taču «pārāk daudz likts uz kārts, lai riskētu ar tirdzniecības karu.»

Tikmēr Vācijas Rūpniecības un tirdzniecības kameru apvienības (DIHK) vadītājs Martins Vanslēbens brīdina, ka Trampa lēmums var satricināt visu pasaules tirdzniecības sistēmu, taču vienlaikus viņš aicina ES sadarboties ar citām valstīm, lai Pasaules Tirdzniecības organizācijā paustu saskaņotu reakciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu