«Latvijas gāzes» koncerna provizoriskā peļņa pērn samazinājusies par 30,5%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

AS «Latvijas gāze» koncerna provizoriskais apgrozījums pērn bijis 321,336 miljoni eiro, kas ir par 6,5% mazāk nekā 2016.gadā, savukārt uzņēmuma provizoriskā peļņa pērn samazinājusies par 30,5% līdz 26,048 miljoniem eiro, liecina energokompānijas nerevidētais finanšu pārskats.

Uzņēmuma vadības ziņā teikts, ka «Latvijas gāzes» darbības vidi būtiski mainīja Latvijas dabasgāzes tirgus atvēršana 2017.gada 3.aprīlī. Patlaban uzņēmums darbojas arvien sīvākas konkurences apstākļos, jauniem tirgus dalībniekiem piedāvājot savus produktus un pakalpojumus Latvijas dabasgāzes tirgū. Pēc tirgus atvēršanas «Latvijas gāze» piegādā dabasgāzi tieši klientiem, kā arī pārdod dabasgāzi virtuālajā tirdzniecības punktā un Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

«Latvijas gāzes» peļņa pirms procentiem, nodokļiem un amortizācijas jeb EBITDA 2017.gadā sasniedza 36,5 miljonus.

Līdz 2017.gada 1.decembrim «Latvijas gāze» bija pilnībā integrēts dabasgāzes tirdzniecības un sadales uzņēmums. Kopš meitasuzņēmuma AS «Gaso» izveides 2017.gada 22.novembrī abi uzņēmējdarbības segmenti ir likumiski, strukturāli, funkcionāli un operatīvi atdalīti. Kamēr «Latvijas gāze» nodarbojas ar dabasgāzes iepirkšanu, tirdzniecību un pārdošanu, «Gaso» sniedz sadales pakalpojumus Latvijas dabasgāzes tirgus dalībniekiem.

Pēc aktīvu apjoma lielākais darbības segments ir sadale ar 247 miljoniem eiro jeb 66% no koncerna kopējiem aktīviem. Sadales segments arīdzan nodarbina lielāko cilvēku skaitu «Latvijas gāze» grupā. «Gaso» personāls veido 90% no koncerna kopējā darbinieku skaita. Segmenta EBITDA 2017.gadā sasniedza 23 miljonus eiro, kas veido lielāko daļu grupas EBITDA - 64%.

Ziņojumā arī atzīmēts, ka dabasgāzes tirdzniecības segments nodrošina lielāko daļu grupas neto apgrozījuma. Segmenta kopējie ieņēmumi 2017.gadā bija 271 miljons eiro, kas veidoja 84% no grupas kopējiem ieņēmumiem. Segmenta EBITDA sasniedza 13 miljonus eiro jeb 36% no grupas EBITDA.

Kopumā vadība pagājušā gada provizorisko rezultātu vērtē kā labu. Raugoties nākotnē, «Latvijas gāzes» koncerna mērķis paliek saglabāt pozīcijas kā uzticamākajam dabasgāzes piegādātajam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu