Daļa politiķu atbalstīs oficiālu aicinājumu Rimšēvičam atkāpties

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Daļa Saeimas politiķu atbalstīs «Vienotības» priekšlikumu parlamentam izteikt oficiālu aicinājumu Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam atkāpties no amata, savukārt citām partijām šajā jautājumā paredzēts brīvais balsojums.

Apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK atbalstīs šo ierosinājumu, apliecināja politiskā spēka priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš. Viņš gan norādīja, ka «apvienība apzinās», ka šis rosinājums vairāk esot «Vienotības» priekšvēlēšanu solis, lai aizēnotu pagātnes notikumus, kad šī partija esot aktīvi virzījusi Rimšēviča apstiprināšanu trešajam termiņam.

Arī Latvijas Reģionu apvienība atbalstīs šo priekšlikumu, apliecināja LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga. Viņa norādīja, ka tas ir goda jeb morālas dabas balsojums situācijā, kad uz Rimšēviču krīt aizdomu ēna. Politiķe norādīja, ka cilvēks nav atzīstams par vainīgu, kamēr tā nav lēmusi tiesa, taču Saeimai šajā gadījumā ir jāpauž sava pozīcija attiecībā uz to, vai Rimšēvičam šajā situācija jāturpina ieņemt Latvijas Bankas vadītāja amats.

Zaļo un zemnieku savienības deputātiem šajā jautājumā būs brīvais balsojums, jo politiskajā spēkā ir dažādi viedokļi, aģentūrai LETA sacīja Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Viņš norādīja, ka šāds mudinājums būs juridiski nesaistošs, tāpēc, ja Rimšēvičs to neņems vērā, parlaments slikti izskatīsies jeb var nonākt «muļķa lomā».

Arī partijas «Saskaņa» frakcijai paredzēts brīvais balsojums šajā jautājumā, aģentūrai LETA pastāstīja frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Igors Pimenovs. Viņš norādīja, ka politiskajā spēkā ir dažādi viedokļi un, piemēram, pats politiķis plāno nepiedalīties balsojumā.

Jau vēstīts, ka «Vienotība» Saeimas sēdē 1.martā rosinās balsojumu par mudinājumu Rimšēvičam atkāpties no Latvijas Bankas prezidenta amata.

Pat ja Saeima šādu lēmumu atbalstītu, tas nenozīmētu, ka Rimšēvičs zaudētu amatu. Saskaņā ar likumu Saeima var atbrīvot no amata centrālās bankas prezidentu tikai pēc viņa iesnieguma vai pēc notiesājoša sprieduma.

«Rimšēviča turpmākā atrašanās amatā pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja uzsāktā kriminālprocesa par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā negatīvi ietekmē Latvijas valsts starptautisko reputāciju un met aizdomu ēnu uz visu Latvijas finanšu sistēmu kopumā,» ieceri pamatoja «Vienotības» Saeimas frakcijas vadītājs Hosams Abu Meri.

Kā ziņots, korupcijā aizdomās turētajam Rimšēvičam ir aizliedzis izbraukt no valsts un ieņemt bankas prezidenta amatu. Aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un saņemšanu turētais Rimšēvičs nolēmis neatkāpties no amata.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu