ZZS un «Vienotība» neplāno atmaksāt ziedojumus ar «ABLV Bank» saistītajiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un partija «Vienotība» neplāno atmaksāt ziedojumus, ko tās savulaik saņēmušas no personām, kas saistītas ar «ABLV Bank».

Latvijas Reģionu apvienība aktualizējusi šo jautājumu, aicinot ZZS un «Vienotības» pārstāvjus nekavējoties atskaitīt ar «ABLV Bank» amatpersonām, Māri Sprūdu un pēdējās aktuālajās lietās aizturētajiem uzņēmējiem saistītos ziedojumus.

Zaļo un zemnieku savienība neko šajā jautājumā neplāno darīt, sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. «Labāk, lai paši paskatās savos makos, kāda nauda viņiem tur ieplūdusi un sabiedrībai atskaitās par katru savu ziedojumu, ko viņi saņēmuši,» attiecībā uz LRA piebilda Brigmanis.

Politiķis akcentēja, ka no paša Sprūda ziedojumu partija neesot saņēmusi, bet gan no viņa tēva. Attiecībā uz «ABLV Bank» pārstāvi tā ir normāla prakse saņemt ziedojumus no uzņēmējiem, un neviens nevarēja ziedojuma saņemšanas brīdī paredzēt pašreizējo situāciju ar banku, norādīja politiķis. Viņš uzsvēra, ka ZZS par šo ziedojumu saņemšanu neko nav darījusi.

««Vienotību» tās pastāvēšanas laikā ir atbalstījuši un atbalsta daudzi uzņēmēji, mēs cienām ziedotāju izvēli, naudas izcelsme un ziedotāju finansiālās iespējas ziedot vienmēr tiek pārbaudītas. Brīdī, kad konkrētie ziedojumi tika saņemti, nebija nekādu šaubu par ziedotāju likumīgo ieņēmumu pamatotību,» par politiskā spēka pozīciju informēja preses sekretārs Sandis Sabajevs.

Šie ziedojumi ir veikti bez pamudinājuma, brīvprātīgi, skaidroja «Vienotības» pārstāvis.

LRA iepriekš paziņojumā pauda pārliecību, ka ZZS un «Vienotības» pārstāvji izvairās no ziedojumu atskaitīšanas.

Politiskajā spēkā norāda, ka LRA deputātu tikšanās laikā ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS) un ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (V) apvienības pārstāvji nesaņēma apstiprinošu atbildi, vai viņu partijas atmaksās «ABLV Bank» amatpersonu ziedoto naudu.

«Reiznieces-Ozolas un Ašeradena reakcija uz mūsu aicinājumu bija visai pārsteidzoša. Lai arī vairākas reizes jautājām finanšu ministrei, vai viņas partija būtu gatava atmaksāt naudu ziedotājam, tiešu atbildi tā arī nesaņēmām, vien izvairīgas frāzes. Arī Ašeradens nebija spējīgs atbildēt konkrēti, vien piebilda, ka esot jārunā ar partijas ģenerālsekretāru Arti Kamparu. Šāda atbilde gan raisa pārdomas, kurš patiesībā vada «Vienotību» - Ašeradens vai Kampars. Atgādinām, ka nacionālā apvienība [»Visu Latvijai!«-»Tēvzemei un brīvībai«/LNNK] pēc žurnālistu spiediena 2016.gadā bija spiesta atskaitīt atpakaļ maksātnespējas administratora Māra Sprūda tēva Valda ziedojumu partijai,» pauž LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Juris Viļums.

LRA norāda, ka no 2010.gada «Vienotība» esot saņēmusi ziedojumu no «ABLV Bank» bankas amatpersonām Oļega Fiļa, Ernesta Berņa un Māra Kannenieka, savukārt ZZS ziedojumu esot saņēmusi no Fiļa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu