«Tā kūts ir jāizmēž!»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA, TVNET

Graujoši mūsu reputācijai! Tā pēdējo dienu skandālu finanšu sektorā raksturo Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš (Vienotība). Latvijas sliktā reputācija ir viens no būtiskākajiem iemesliem, kāpēc pie mums trūkst kvalitatīvu, lielu ārvalstu investīciju.

Ārvalstu presē parādās, ka Latvija nekad nav atbrīvojusies no korupcijas, un tas mums maksā nenormāli dārgi, saka EP deputāts.

Ja uzdodam jautājumu, kāpēc pie mums nav kvalitatīvu ieguldījumu – autorūpnīcu vai citu lielu uzņēmumu, atbilde ir reputācijā, kas nozīmē neesošas darba vietas, zemākas algas, emigrāciju.

Lai ātri un efektīvi noskaidrotu patiesību, ir jālūdz palīdzība ASV Federālās izmeklēšanas birojam (FIB) un Eiropas Birojam krāpšanas apkarošanai, jo Latvijas iestādēm nav pietiekamu iespēju izsekot informācijai un naudas plūsmai, uzskata Kariņš. «Lai ātrāk nonāktu pie risinājuma, mums izmeklēšanas procesā ir jāiesaista sabiedrotie un beidzot jāatbrīvojas no deviņdesmito gadu paģirām – biznesa modeļa apkalpot trešo valstu kontus. Reputācijas risks ir tik liels un labums tik mazs, ka mums no tā jāatbrīvojas.

Tie, kas saka, ka mūsu nākotne ir Austrumos, nē, tā ir drūma pagātne! Nākotne ir Eiropas partneri un kvalitatīvas, nopietnas investīcijas.

Mēs nevaram samierināties ar to, ka mūsu ekonomiku stutē apšaubāmas izcelsmes nauda.»

Vienlaikus eiropolitiķis norāda, ka Latvijas situācija nav tik melna, kā šobrīd tiek mālēta, un šo krīzi mēs varam izmantot, lai atbrīvotos no pagātnes rēgiem.

«Ir jārīko talka un tā kūts ir jāizmēž!»

Viņš piemetina, ka, strādājot pie direktīvām, kas saistītas ar naudas atmazgāšanu, skaidri iezīmējas, ka neviena valsts pati ar to netiek galā. Shēmas un noziegumus var atklāt pārrobežu sadarbībā.

Pēc Kariņa domām, globālā kontekstā ārkārtēji un negaidīti ir notikumi ar centrālās bankas vadītāju. Ar vārdiem «ļoti slikti» viņš raksturo ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas pausto, ka «ABLV Bank» sistemātiski veicināja naudas mazgāšanas darījumus. «Viņi nerunāja par vienu darījumu, bet darbības modeli,» Kariņš saka:

«Ir nepareizi teikt, ka arī citiem tā var gadīties, jo mēs to nevaram atļauties.»

Pēc viņa domām, valsts prezidenta un premjera reakcija uz skandalozajiem notikumiem nav bijusi pietiekami apņēmīga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu