Ražotājcenas Latvijas rūpniecībā janvārī par 3,3% augstākas nekā pirms gada

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Latvijas rūpniecībā vidējais ražotājcenu līmenis šogad janvārī, salīdzinot ar 2017.gada janvāri, pieaudzis par 3,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp vietējā tirgū realizētajai produkcijai ražotājcenas minētajā laika periodā ir augušas par 3,7%, bet eksportētajai produkcijai - par 3%. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotājcenas gada laikā augušas par 3,5%, bet eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 2,7%.

Būtiskākā ietekme bija cenu pieaugumam koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, pārtikas produktu ražošanā, kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā; materiālu pārstrādē. Lielākā pazeminošā ietekme bija cenu samazinājumam datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā.

2018.gada janvārī salīdzinājumā ar 2017.gada decembri ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 0,9%.

Tostarp vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis mēneša laikā auga par 1,2%, savukārt eksportētajai produkcijai - par 0,6%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenu līmenis palielinājās par 0,4%, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 0,8%.

Ražotāju cenu pārmaiņas mēneša laikā visvairāk ietekmēja cenu pieaugums koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, kā arī elektroenerģijas tirdzniecībā un ūdens tvaika un gaisa kondicionēšanas apgādes pakalpojumiem. Pazeminošā ietekme bija cenu kritumam atsevišķu pārtikas produktu ražošanā.

Šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz vairāk nekā 600 uzņēmumu, kuri indeksa aprēķiniem katru mēnesi Centrālajai statistikas pārvaldei paziņo apmēram 2,6 tūkstošus cenu, no tām apmēram 1,4 tūkstošus par vietējā tirgū un apmēram 1,2 tūkstošus par eksporta tirgos realizēto produkciju un rūpnieciskajiem pakalpojumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu