Eiropas Centrālā banka vilcinās komentēt Rimšēviča situāciju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Centrālā banka (ECB) vilcinās publiski komentēt aizdomas par korupciju, kurā varētu būt iesaistīts Latvijas Bankas prezidents un ECB Padomes loceklis Ilmārs Rimšēvičs, atsaucoties uz informētiem avotiem, raksta «Bloomberg».

Kopš Rimšēviča aizturēšanas pagājušas vairāk nekā divas diennaktis, taču ECB joprojām pārbauda informāciju par notikušo. Sagaidāms, ka ECB Padomi (kuras loceklis ir arī Rimšēvičs) trešdien ieplānotā sanāksmē informēs ECB Valde. Informācijas avoti nevēlējās atklāt savus vārdus, jo iekšējās diskusijas ir konfidenciālas.

ECB ir sazinājusies ar Rimšēviču, «Bloomberg» apstiprināja viens no informācijas avotiem.

Jo ilgāks laiks paies bez rīcības no ECB puses, jo vairāk pastiprināsies spiediens uz ECB prezidentu Mario Dragi publiski izteikties par, iespējams, smagākajām apsūdzībām, kas izteiktas pret kādu ECB Padomes locekli.

«Nekad vēl nav bijušas tik atklātas apsūdzības pret centrālās bankas vadītāju, tāpēc ECB ir ļoti riskanti nākt klajā ar publisku paziņojumu, kamēr tā nav runājusi ar viņu vai viņa advokātiem,» teica bijušais padomes loceklis Panikoss Demetriadess, kurš nesen izdeva grāmatu par viņa izspiešanu no Kipras Centrālās bankas. «Ja viņš teiks «jums mani jāatbalsta», tas ir cits stāsts. Bet iespējams, ka viņi vēl nav droši.»

Vēl nav zināms, vai pats Rimšēvičs piedalīsies trešdienas sēdē. Padomē pavisam ir 25 locekļi, un 21 no tiem ir balsstiesības, arī Rimšēvičam.

Iepriekš ECB līdzīgos gadījumos reaģējusi ātri. Kad Slovēnijas policija 2016.gada jūlijā veica reidu Centrālās bankas vadītāja Boštjana Jazbeca birojā un konfiscēja viņa datoru, Dragi dažu stundu laikā brīdināja valsts prokuratūru par iespējamu tiesvedību, ja netiks respektēta Centrālās bankas neatkarība.

Dragi arī divas reizes iejaucās saistībā ar iespējamo politisko spiedienu uz Kipras Centrālo banku.

«Fakts, ka ECB klusē un gaida pierādījumus, ir iedrošinošs,» norāda «Transparency International EU» pētnieks Leo Hofmans-Aksthelms. «Tas nozīmē, ka viņi respektē korupcijas apkarošanas biroju un, tāpat kā mēs visi, gaida, kad likuma vara padarīs savu darbu.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu