Eksperts: Zemana kļūšana par Čehijas prezidentu saglabā Višegradas valstu atšķirīgo viedokli ES

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Miloša Zemana uzvara Čehijas prezidenta vēlēšanās saglabā Višegradas valstu atšķirīgo viedokli Eiropas Savienības (ES) iekšienē, norādīja Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks Māris Andžāns.

Pētnieks vērsa uzmanību, ka Zemana pārvēlēšana turpinās sekmēt Višegradas valstu atšķirīgo viedokli ES iekšienē un prezidenta vēlēšanu rezultāts saglabā Višegradas valstu, īpaši Polijas, Čehijas un Ungārijas atšķirīgo viedokli migrācijas jautājumos un arī noteiktu distanci no ES tālākas padziļināšanās procesa. Šāda nostāja varētu saglabāties arī nemainīgas politiskās situācijas Ungārijā un Polijā dēļ.

Viņš skaidroja, ka Zemans politiskā līmenī cenšas stiprināt attiecības ne tikai ar Krieviju, bet arī Ķīnu, tomēr Čehijas ārpolitiku noteiks arī tas, kā Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs spēs izveidot valdību, un kāda būs Babiša un Zemana savstarpējā «saspēle».

Andžāns ir pārliecināts, ka Zemans nebūt «nenosaka visu politiku» un Čehijas prezidentam bez valdības vadītāja nominēšanas, pamatā ir vien ceremoniālas pilnvaras, tomēr arī tad, ja reprezentatīvas funkcijas pareizi izmanto, iespējams mainīt viedokli par savu valsti un ietekmēt valsts iekšējo domāšanu, uzskata pētnieks. «Neskatoties uz iekšpolitisko lomu, ārpolitikā tieši viņš asociējas ar Čehiju. Vienlaikus Čehijas jaunā paaudze, maigi izsakoties, ne vienmēr lepojas ar savu prezidentu, zinot viņa pretrunīgos izteikumus,» piebilda Andžāns.

Jau ziņots, ka janvāra beigās notikušajā Čehijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarēja 73 gadus vecais bijušais komunists un eiroskeptiķis Zemans, kurš aizstāv ciešāku sadarbību ar Krieviju un komunistisko Ķīnu.

Zemans saņēma 51,95% balsu, pieveicot proeiropeisko kandidātu Jirži Drahošu.

Par savas kampaņas galveno tēmu Zemans bija izvirzījis imigrāciju. Jau savulaik viņš paziņojis, ka 2015.gada migrācijas krīze bijusi musulmaņu «organizēta invāzija» Eiropā, brīdinot, ka tos nav iespējams integrēt.

Tikmēr Babišs pirmdien paziņojis, ka turpinās sarunas ar trīs partijām, kas varētu atbalstīt viņa jauno valdību pēc tam, kad prezidents ieguvis viņam papildu laiku sarunām. Oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās Babiša izveidotā populistiskā partija «Neapmierināto pilsoņu akcija» (ANO) izcīnīja 78 no 200 parlamenta apakšpalātas deputātu vietām.

Savukārt Eiropadomes prezidents Donalds Tusks pirmdien aicināja Zemanu sadarboties ar ES. «Es ticu, ka jūsu valsts turpinās spēlēt aktīvu un konstruktīvu lomu ES,» teikts Tuska apsveikumā Zemanam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu