Nemo: Latvijas šūšanas galvaspilsēta ir Krāslavā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Uzņēmums pastāv jau ļoti sen, jau 45 gadus. 1971. gadā kombināts «Latvija» šeit Krāslavā uzbūvēja jaunu filiāli. Kopā ar vīru šo uzņēmumu pārņēmām, jo uzskatījām, ka mūsu zināšanas un spējas būtu noderīgas, ka mēs redzam kā šo uzņēmumu attīstīt. Nebijām gan gaidījuši, ka šis bizness būs tik smags. Pamatīgi esam dabūjuši svīst, un tas, kas dod mums spēku, ir atbildība pret cilvēkiem – atzīst apģērbu ražotnes «Nemo» vadītāja Inga Zemdega-Grāpe.

Mūsdienās, kad tik daudz tiek importēts no Ķīnas, mēs pastāvam, jo fokusējamies uz ļoti kvalitatīvu segmentu un nelieliem apjomiem. Nešujam desmitiem tūkstošus vienību kā Ķīnā, šujam simtos, kas ir ļoti atbilstoši tieši Skandināvijas tirgum. Būtiska ir arī augstā kvalitāte, ko varam nodrošināt, un tas, ka esam ļoti tuvu Skandināvijai – varam ātri saražot, ātri aizvest un ātri dabūt produkciju veikalos. Fokusējamies faktiski tikai uz eksportu.

Kopumā šujam 150 tūkstošus vienību gadā, dažādiem zīmoliem. Pārsvarā apģērbi ir mūsu konstruktoru veidoti – ir bijusi skice, ko esam izstrādājuši no nulles līdz masu produkcijai. Īpašs prieks ir tad, ja mūsu produkcija parādās publiski. Piemēram, sadarbībā ar dāņu modes dizaineriem radījām mēteli, un mūsu mēteli izvēlējās Dānijas karaliene Margrēte.

Krāslavas novadā esam lielākais darba devējs. Ja saskaita visas Latgales darba devējus, tikai privātos uzņēmējus, tad mēs esam Top 10. Šūšanas industrija, jo īpaši modes segments, ir darbietilpīga nozare, ļoti daudz tiek darīts ar rokām. Automatizēt var daudz ko – var automatizēti šūt pārvalkus vai spilvendrānas, bet modes industrijā nevar zināt, vai pogcaurumi būs vajadzīgi slīpi vai taisni, vai būs rūtiņa vai puķīte, un automātu iepirkšana šīm darbībām neatmaksājas. Sadarbībā ar Rīgas valsts tehnikumu šeit Krāslavā esam pat atvēruši mācību nodaļu. Tā kā Krāslava ir Latvijas šūšanas galvaspilsēta, neapšaubāmi bija jāmāca arī šuvējas.

Ar ALTUM esam sadarbojušies vairākas reizes. Vienu reizi, kad palielinājām apgrozījumu par 25%, un bija vajadzīgs finansējums audumu iepirkšanai. Ja šī finansējuma nebūtu, mēs vienkārši nepaplašinātos. Otrs sadarbības virziens ir dažādu iekārtu iegāde, kas arī nebūtu iespējama bez ALTUM atbalsta. Pateicoties finansējumam, esam iegādājušies daudzas iekārtas, jauno cehu Gulbenē pilnībā ierīkojuši, tai skaitā esam iegādājušies arī superaparātu, kas pats griež un pats uzšuj kabatas sekunžu laikā. Četras šuvējas, kas to darītu ikdienā, tagad var darīt citus darbus. Tādējādi uzšujam ātrāk, varam iedot klientam labāku cenu un rezultātā saņemt vairāk pasūtījumu.

Uzzini par valsts atbalsta iespējām biznesa sākšanai un attīstībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu