Perfektas grila receptes un idejas jaukam piknikam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: 123rf.com

Vasara jau pāri pusei, bet tā vien šķiet, ka tikai nupat esam sākuši baudīt siltumu un vasarīgus priekus. Dzīvojot Lietuvā, jātver mirkļi un jāpriecājas par to, kas mums ir, atslēdzot visas laika prognozes, kas vieš bailes par iespējamo lietu. Šodien saulains laiks? Brīnišķīgi! Zvanām draugiem un laižam pie dabas! Atsēdēties pilsētas kafejnīcās vēl paspēsiet visu garo rudeni un ziemu.

Lieciet aiz auss, ka kopīga darbošanās satuvina, tādēļ draugu uzaicināšana uz pikniku nebūt nenozīmē, ka par visu pilnībā jārūpējas jums. Galvenais, lai visi vienojas par ideju un saprātīgi sadala darāmo. Teiksim, vieni var sagādāt produktus pamatēdienam, citi parūpēties par dārzeņiem, vēl citi – par augļiem. Tad visi jutīsies līdzdalīgi kopīgajā lietā un ar vēl lielāku patiku darbosies, griežot produktus un klājot galdu. Pa to laiku paspēsiet arī patērzēt, pārspriest visu pēdējā pusgadā pieredzēto – draudzīga kopābūšana tai visā jau arī ir tas galvenais. Un tikmēr arī grils būs uzkarsis.

Ko šodien cepsim?

Svētki gaļēdājiem

Ja pasākums nesākas pārāk vēlu un lielākā daļa sanākušo ir gaļēdāji, tad, protams, jau iepriekš tiks izlemts gatavot cepeti vai šašlikus un sagādāts vismaz puscūcis vai tītars. Kā to vislabāk pagatavot?

Te nu var izraisīties pat ķīviņš, jo katrs lietuvietis sevi uzskata ne tikai par basketbola ekspertu, bet arī par vienīgās un vispareizākās šašliku receptes zinātāju un pārliecināt par pretējo viņu nespēs neviens. Tādā brīdī laikam varētu līdzēt konkurss, garšīgākos šašlikus izraugoties balsošanas ceļā.

Teiksim, sadaliet gaļu porcijās, iemarinējiet katrs savā vislabākajā un neatkārtojamākajā veidā un beigās rīkojiet degustāciju! Vai nebūs laba izklaide? Gandrīz kā Lietuvas labākā restorāna vēlēšanas! Visa pārējā sabiedrība var iejusties lietpratīgās žūrijas lomā un, lai nebalsotu par savējiem, kā tas pie mums pieņemts, iesmiņiem jāsaglabā anonimitāte, apzīmējot tos tikai ar slepeniem numuriņiem.

Foto: 123rf.com

Kamēr mūsu žūrija nogaršo un salīdzina gardākos cepešus, paraudzīsimies, kā gaļu pagatavot iesaka nopietnākie Lietuvas un pasaules šefpavāri.

Un viņi visi gandrīz vienbalsīgi apgalvo – kas par daudz, tas par skādi. Ja marināde būs pārāk sāļa vai skāba, šašliki sanāks ne tikai bezgaršīgi, bet arī grūti sakošļājami, jo gaļa būs pārlieku sausa. Ja pārspīlēsiet ar garšvielām, nebūs jūtama pašas gaļas garša. Ja marinādē gaļu noturēsiet pārāk ilgi, arī tad tā sanāks sausa. Bet kā tad atrast to zelta vidusceļu, jūs jautāsiet. Kāds ir īstais gardu šašliku noslēpums?

Izrādās, noslēpums ir pat pārāk vienkāršs, lai kāds tā vienkārši ņemtu un to atklātu – visi jau mēdz meklēt sarežģīto. Taču neaizmirstiet teicienu – viss ģeniālais ir vienkāršs. Tas sakāms arī par šašlikiem. Visupirms – gaļai derētu būt svaigai un cūkai būtu jābūt bijušai ne gluži pensijas vecumā. Tad tā jāsagriež vienāda lieluma gabaliņos šķērsām muskuļu šķiedrām. Gaļiņa jāapslaka ar eļļu – tai vajadzētu būt rafinētai, vislabāk bez smaržas un īpašas garšas, un te ideāli derēs rapšu eļļa. Eļļai arī noteikti jābūt tādai, kas piemērota cepšanai – paturiet prātā, ka šašlikus cepsiet uz oglēm. Ja lietosiet «extra virgin» olīveļļu, ceptā veidā saņemsiet labu tiesu kancerogēnu, tikmēr rafinētas rapšu eļļas degšanas temperatūra ir diezgan augsta.

Foto: 123rf.com

Kad apslacīšana pabeigta, eļļu kārtīgi ierīvējiet gaļā. Darbojieties enerģiski un ar abām rokām un pa to laiku izdomājiet, kas jums garšo labāk – sīpols vai ķiplociņš, nomizojiet to un sasmalciniet. Ķiploku varat saspiest tieši uz gaļas, sīpolus ieteicams sarīvēt. Cik daudz šo pikanto piedevu vajadzīgs? Pāris kilogramiem gaļas varētu ņemt pusi paprāvas ķiploka galviņas, bet sīpolu pat kādu kilogramu. Izvēlieties garšvielas – vieniem derēs malti melnie pipari, citiem noteikti vajadzēs baziliku, mārsilu vai rozmarīnu. Katram pēc gaumes. Galvenais visu atkal labi ierīvēt gaļā.

Jūs jautāsiet – bet kā tad ar sāli? Sāli pagaidām aizmirstiet. Atcerieties to pirms pašas cepšanas, kad izņemsiet gaļiņu no ledusskapja. Tad uzberiet šķipsnu un pamatīgi izmaisiet. Ja kādam liksies par maz, varēs uzbērt gaļiņai jau savā šķīvī, bet maz ticams, ka tas būs vajadzīgs, jo šādi pagatavoti šašliki būs tik sulīgi, smaržīgi un garšīgi, ka par sāli neviens pat neatcerēsies. Visi tikai taujās pēc receptes, kura neapšaubāmi iegūs pirmo vietu jebkurā konkursā. Protams, ja vien nesabojāsiet to cepšanas gaitā un ievērosiet zināmus noteikumus.

Foto: 123rf.com

Bet cepot svarīgākais ir ieklausīties, ko saka prāts, nevis vēders. Pat ja esat neprātīgi izsalkuši, pagaidiet, kamēr grilā ogles vairs nedegs ar atklātu liesmu un no ārpuses izskatīsies pelēkas, bet iekšpusē sarkanas, un tikai tad varat ķerties pie cepšanas. Ja gribat, lai gaļas gabaliņi būtu garšīgi apbrūnējuši, apvēdiniet ogles ar vēdekli, lai tā uzpūstu lielāku karstumu, un tad lieciet gaļu cepties. Pēc tam vairs nevēdiniet. Pēc 10-20 minūtēm, nemitīgi apgrozīti un uzmanīti, lai neapdegtu, šašliki jau būs gatavi priecēt jūsu vēderus.

Atliek vēl tikai izpaust noslēpumu, kā panākt, lai tie ir mīksti un sulīgi. Un tā ir eļļa, kura it kā «ieslēdz» gaļas sulas, neļauj tām cepšanas gaitā iztecēt un tā padara gaļu mīkstāku. Baidāties, ka būs par treknu? Tad raugieties, lai eļļas nav par daudz. Galvenais ir mēra sajūta.

Jūras velšu maltītei

Foto: 123rf.com

Kad nu gaļēdāji jau jūtas apmierināti, laiks parunāt par tiem, kuri gribētu rīkot jūras velšu pikniku. Skan vilinoši, vai ne? Grilēt taču var gan garneles uz iesmiņiem, gan visu veidu zivis – tiklab ietītas folijā, kā uz restītēm.

Paturot prātā, ka zivs ir ļoti delikāts un jutīgs produkts, virtuves eksperti iesaka ar garšvielām būt vēl uzmanīgākiem, jo mīkstajā zivs miesā tās sasūcas ļoti ātri – ja pieliksiet par daudz, iespējams, paši vairs nesapratīsiet, ko ēdat.

Ja cepat veselu zivi, garšaugus varat sapildīt tai vēderā kopā ar piciņu sviesta un zivi apsiet ar aukliņu, lai viss garšīgais neiztecētu. Svarīgi atcerēties – lai zivs ādiņa būtu kraukšķīga un gardi apbrūnējusi, marinējot to iesmērējiet ar eļļu. Tam vislabāk der neitrāla rafinēta rapšu eļļa bez garšas un smaržas.

Kas vēl būtu vajadzīgs, lai zivs sanāk garšīga uz izpelnās vakara karalienes titulu? Šķipsniņa sāls, dažas lāses citrona sulas, drusciņa svaigi samaltu melno piparu un pusstunda rāmas pagulēšanas ledusskapī.

Veģetāriešu priekam

Foto: 123rf.com

Veģetārieši, arī par jums nav aizmirsts! Pienācis laiks parunāt arī par dārzeņiem, kas iepriecinās visus grila svētku dalībniekus bez izņēmuma. Eksperti saka, ka grilēt iespējams jebkuru dārzeni. Pat veselu kāpostgalvu! Un apgalvo, ka tas ir neprātīgi garšīgi. Bet, kamēr nebūsiet izmēģinājis pats – neuzzināsiet. Degustēšanai var veltīt visu vakaru un priecāties, iepazīstinot citus ar paša ceptajiem dārzeņiem.

Ja jūs ieintriģējis, piemēram, tāds grilēts kāposts, pirmajai reizei iesakām izmēģināt to izcept, sagrieztu 4-6 daļās. Apsmērējiet to ar eļļu un lieciet uz ne pārāk karsta grila. Cepiet, ik pa dažām minūtēm apgrozot uz visām pusēm, un izceptu pasniedziet ar atsvaidzinošu un ļoti ātri pagatavojamu mērci. Dabiskajam jogurtam pievienojiet ķiplociņu, citrona sulu, eļļu, pētersīļus, piparmētras, sāli un piparus – un mērce gatava!

Vēlaties pārsteigt draugus? Pamēģiniet izcept kādu pildītu dārzeni. Piemēram, svaigu bieti ar fetas siera pildījumu. Bieti labi nomazgājiet un izdobiet tai vidu. Apsmērējiet to ar eļļu un lieciet cepties uz nokarsēta grila. Cepiet, apgrozot uz visām pusēm pa vairākām minūtēm. Kad ārpuse apbrūnējusi, pildiet bieti ar fetas sieru, ietiniet folijā un atkal lieciet uz grila – tikai ne viskarstākajā vietā. Pēc 10-15 minūtēm – atkarībā no bietes lieluma – šis jūsu šedevrs būs gatavs!

Gluži tāpat var cept arī papriku. Pildījumam varat izvēlēties biezpienu, kuskusu ar piedevām, rīsus un ko vien tik vēlaties.

Foto: 123rf.com

Bet ja nu gribat, lai būtu ātri un vienkārši, tad te būs recepte, kas nekad nepievils. Baklažānus, kabačus un paprikas gareniski sagrieziet sloksnītēs. Ierīvējiet ar dažām karotēm cepšanai derīgas rapšu eļļas, kam nav savas īpašas smaržas, ar sāli, pipariem un saspiestu ķiploku. Ja cienāt kādus īpašus garšaugus, labi noderēs arī tie. Atstājiet vismaz uz 10 minūtēm marinēties un tad lieciet uz restītēm. Nepiemirstiet gan, ka tie ir tikai dārzeņi, nevis gaļa, tādēļ oglēm nevajadzētu būt īpaši karstām. Dārzeņus cepšanas laikā nemitīgi apgroziet, lai tie neapdeg, un ju pēc dažām minūtēm varēsiet tos nobaudīt. Brīnišķīga vasaras sajūta, vai ne?

Zaļie Remigija šašliki

Foto: 123rf.com

«Šašlikus gatavoju ar eļļu vai majonēzi. Tad tie ir sulīgi un garšīgi un iemarinējas ļoti ātri – kamēr aizbraucam līdz saviem laukiem,» mums raksta Remigijs.

Jums vajadzēs:

  • 500 g cūkas filejas,
  • 2 sīpolus,
  • 4 ēdamkarotes rapšu eļļas vai 100 g majonēzes,
  • lielu sauju pētersīļu,
  • lielu sauju diļļu,
  • lielu sauju koriandra,
  • sāli un piparus pēc garšas.

Pagatavošana:

Cūkgaļas fileju sagrieziet nelielos gabaliņos un krietni ierīvējiet ar eļļu vai majonēzi. Apkaisiet ar sāli, pipariem un sasmalcinātiem zaļumiem. Vismaz 3 minūtes labi ierīvējiet, lai gaļa pievilktos ar garšu. Uz stundu vai ilgāk nolieciet aukstumā. Cepiet un baudiet.

Remigijs

Grilēta vistas krūtiņa

Foto: 123rf.com

Lasītāja Saule, kas iesūtījusi šo recepti, saka, kad tas ir viņas iecienītākais šīs vasaras grilētais gardums, lai gan gluži par šašliku to uzskatīt nevar. Turklāt labi der tiem, kuri ietur diētu. Iesakām izmēģināt!

Jums vajadzēs:

  • 2 vistas krūtiņas gabalus,
  • 2 ēdamkarotes rapšu eļļas,
  • garšvielas vistas gaļai,
  • dažas daiviņas ķiploka.

Pagatavošana:

Vistas gaļu, ja vajadzīgs, sagrieziet. Ierīvējiet ar garšvielām, eļļu un ķiploku. Nolieciet uz dažām stundām aukstumā iemarinēties. Cepiet uz grila, pasniedziet ar svaigiem dārzeņiem.

Labu ēstgribu!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu