Aptauja: Teju visi auto īpašnieki ir pārliecināti – viņu auto nenozags

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lielākā daļa auto īpašnieku (88%) uzskata, ka viņu automašīna ir drošībā un netiks nozagta, liecina apdrošināšanas kompānijas BALTA (PZU grupa) veiktā aptauja. Vienlaikus Valsts policijas statistikas dati rāda – jauno automašīnu zādzību skaits šogad palielinājies divas reizes.

No visiem aptaujas dalībniekiem, kuri pieļauj auto zādzību un dzīvo Pierīgā, 16% atbildējuši, ka saskata lielu tās iespējamību, nedaudz mazāk satraukušies ir kurzemnieki (13%), līdzīgi domā Vidzemē (11%), Zemgalē (11%) un Rīgā (10%), savukārt vien 3% Latgales iedzīvotāju uzskata šādu faktu par reālu. No visiem auto īpašniekiem sievietes jūtas mazāk apdraudētas – 91% uzskata, ka auto zādzības iespējamība nav vispār vai ir neliela, kungi ir piesardzīgāki un 87% aptaujāto nejūtas apdraudēti.

Vienlaikus vairāk nekā puse (52%) respondentu norāda, ka viņu auto nav aprīkots ar papildu drošības aprīkojumu. Visbiežāk kā iemesls tam tiek norādīta pārliecība, ka viņiem piederošā zīmola, modeļa un izlaiduma gada automašīnas zagļus neinteresē (77%). Tāpat tiek minēts, ka auto jau ir aprīkots ar rūpnīcā uzstādīto drošības sistēmu vai auto signalizāciju (78%). Vien 12% atbilžu kā iemesls minēts spēkrata novietošana garāžā, savukārt 18% atbildējuši, ka jūtas neapdraudēti iegādātās KASKO apdrošināšanas polises dēļ.

Potenciālo zādzības risku iespējams samazināt, izvēloties arī drošu automašīnas novietošanas vietu. Diemžēl aptaujas dati liecina, ka vairums auto īpašnieku – 62% – nepiešķir nozīmi tam, kur atstāj savu transportlīdzekli, pārsvarā atzīmējot šādas atbildes: uz ielas, publiskā vietā, bez video novērošanas, daudzdzīvokļu nama pagalmā vai neapsargātā autostāvvietā. «Ikvienam autovadītājam ir jādomā, kur ikdienā tiek novietota automašīna, – nav ieteicams to atstāt nomaļās vietās, neapsargātās teritorijās un daudzdzīvokļu māju pagalmos, labāk izvēlēties apsargātas autostāvvietas – tā ir daudz drošāka izvēle,» komentē Ingus Savickis, BALTA Atlīdzību direktors.

Auto zādzību riska kalkulators

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu