Latvijā ražotajam Jāņu sieram nav konstatētas novirzes no tradicionālās receptūras

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārbaudēs Latvijā ražotajam Jāņu sieram nav konstatētas novirzes no tradicionālās receptūras, pavēstīja biedrībā «Siera klubs».

Jau vēstīts, ka produkta nosaukumu «Jāņu siers» drīkst izmantot tikai uzņēmumi, kas iekļauti Garantētu tradicionālo īpatnību produktu reģistrā - «Valmieras piens», «Dundaga», «Lazdonas piensaimnieks», «Rankas piens», «Straupe» un «Jaunpils pienotava».

Biedrība informēja, ka PVD Latvijas Jāņa siera komersantu ražotnēs ir veicis pārbaudes, pārbaudot siera ražošanas procesu un tā gatavošanai izmantoto izejvielu atbilstību Eiropas Komisijas apstiprinātajai sertifikācijai. «Novirzes no Jāņu siera tradicionālās receptūras nekonstatējām. Ja arī bija kādas sīkas nianses, tās pārrunājām un iedevām laiku to novēršanai. Siera ražošanā nekaitīguma kritēriji ievēroti, - tas nozīmē, ka Jāņu siers ir drošs lietošanai,» sacīja PVD Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Una Rubīna.

«Siera klubā» arī informēja, ka biedrība šogad aprīlī un maijā organizēja sešas Latvijā ražotā Jāņu siera degustācijās «Gardākā siera meklējumos», lai apzinātu, kā cilvēkiem šis produkts garšo un par degustācijās iegūtajiem rezultātiem ziņotu ražotājiem nolūkā uzlabot siera kvalitāti. «Siera klubs» valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova norādīja, ka pasākumos tika vērtēts sešu ražotāju Jāņu siers, taču biedrība neatklāj uzvarētāju, jo vairākiem ražotājiem rezultāti bija ļoti tuvi. «Ja balsu skaits sieriem citam no cita atšķiras par divām vai trijām balsīm, tad nebūs godīgi «celt pjedestālu» viena ražotāja Jāņu sieram, noniecinot otru. Visi gardi, visi labi. Cik degustētāju, tik gaumju,» sacīja Davidanova.

Arī diētas ārste Lolita Neimane, kas vērtēja degustācijas, atzina, ka par spīti sieru vizuālajai līdzībai, tie ir atšķirīgi garšā un konsistencē - ir mīkstāki vai cietāki, ar maigu garšu vai «stiprāki». «Tas ir labi, jo katrs varēja atrast sev tīkamāko,» norādīja Neimane.

Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Biotehnoloģijas un kvalitātes nodaļas vecākā referente Ginta Dzerkale atzina, ka Jāņu siera iekļaušana Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā uzliek papildus pienākumus gan ražotāju grupai, gan arī katram ražotājam. «Atzinīgi vērtējam biedrības «Siera klubs» organizētās aktivitātes Jāņu siera popularizēšanā - gan informatīvos semināros, publikācijās presē, gan televīzijā un interneta vietnēs, gan ēdienu gatavošanas meistarklasēs jaunajiem pavāriem, konkursos, ar kuru palīdzību tiek nodota informācija par Jāņu siera īpašo kvalitāti,» viņa sacīja.

Viņa apliecināja, ka pēc vienas receptes ražoti sieri ir dažādi pēc garšas, krāsas un izskata, tādējādi apmierinot katra pircēja vēlmes. «Tas liek arī ražotājam nodrošināt augstu produkta kvalitāti,» teica Dzerkale.

Jau ziņots, ka 2015.gadā Eiropas Komisija nolēma produktu «Jāņu siers» iekļaut ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.

«Jāņu siers» ir nenogatavināts skābpiena siers, ko gatavo pēc šādas metodes - piens tiek sarecināts, izmantojot tikai pienskābes baktēriju ieraugu vai biezpienu. «Jāņu sieru» gatavo no piena un biezpiena, tos karsējot sūkalu atdalīšanai, pēc tam pievieno sviestu vai saldo krējumu, olas, vārāmo sāli un ķimenes. Iegūto masu karsē, intensīvi maisot līdz viendabīgas konsistences ieguvei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu