Pasaules Veselības organizācija: Dabas piesārņojuma dēļ ik gadu mirst 1,7 miljoni bērnu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ik gadu dabas piesārņojuma dēļ mirst aptuveni 1,7 miljoni bērnu vecumā līdz pieciem gadiem, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ziņojums.

Bērnu nāves iemesli ir ūdens piesārņojums, slikti sanitārie apstākļi, nepietiekama higiēna, iekštelpu un āra piesārņojums, kā arī ievainojumi. Tie ir nāves iemesli vienam no četriem bērniem vecumā no viena mēneša līdz pieciem gadiem.

Ziņojumā arīdzan minēts, ka lielāko daļu no bērnu nāves gadījumiem var novērst ar jau pieejamām metodēm. Piemēram, caureju, malāriju un pneimoniju iespējams novērst, izmantojot ar insekticīdiem apstrādātus moskītu tīklus, dabīgu kurināmo ēdiena pagatavošanai un uzlabojot pieeju tīram ūdenim.

«Piesārņota daba ir nāvējoša – it īpaši maziem bērniem,» apgalvo doktore Mārgareta Čana (Margaret Chan), PVO ģenerāldirektore. «Viņu orgāni un imūnsistēma, kuri tikai vēl attīstās, un mazais ķermenis un elpceļi padara viņus īpaši jutīgus pret piesārņotu gaisu un ūdeni.»

Bērniem, kuri pakļauti iekštelpu un āra gaisa piesārņojumam, tostarp pasīvajai smēķēšanai, ir paaugstināts risks bērnībā saslimt ar pneimoniju, kā arī paaugstināts hronisku elpceļu slimību, piemēram, astmas, risks uz visu atlikušo mūžu, raksta CNN.

Arī elektroierīču un to atkritumu pieaugums ir bērnu nāvi ietekmējoši faktori. Ja tie netiek pareizi pārstrādāti, elektroierīču atkritumi var pakļaut bērnus toksīnu ietekmei, kas var kaitēt viņu intelektam un izraisīt uzmanības deficītu, plaušu bojājumus un vēzi.

Londonas Higiēnas un tropiskās medicīnas skolas profesore Džoja Lona (Joy Lawn) apgalvo, ka bērnu mirstībā nevar vainot tikai piesārņotu ūdeni vai gaisu. «Lai novērstu pneimonijas izraisītu nāvi, ir nepieciešamas arī vakcīnas un antibiotikas; lai novērstu malāriju, ir nepieciešami arī moskītu tīkli un medikamenti. Runa nav tikai par piesārņojumu.»

Citi potenciālie PVO ziņojumā minētie risinājumi ir pelējuma un kaitēkļu likvidēšana mājokļos, sanitāro apstākļu un pilnvērtīga uztura nodrošināšana skolās, kā arī labākas urbānās plānošanas lietošana pilsētās, lai radītu vairāk zaļo zonu. Arī droša industriālo atkritumu pārstrāde līdztekus kaitīgu pesticīdu un bērnu darbaspēka izmantošanai lauksaimniecībā tiek minēti kā nozīmīgi faktori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu