«Sorainen»: VID auditu mērķis ir uzņēmumu sodīšana

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) veikto auditu mērķis ir tikai un vienīgi sodīšana, nevis palīdzība uzņēmumam sakārtot savu uzņēmējdarbību un nodokļu nomaksu, šodien žurnālistiem sacīja zvērinātu advokātu biroja «Sorainen» partneris Jānis Taukačs.

«Līdz labai pārvaldībai VID ir kā līdz Marsam. Auditu mērķis viennozīmīgi ir sodīt, nevis palīdzēt. Tāpat VID audita veicēji nešķiro, vai tas ir ļaunprātīgs nodokļu nemaksātājs vai normāli strādājošs uzņēmums, kuram gadījusies kāda kļūme,» skaidroja Taukačs.

Viņš norādīja, ka arī audita lēmumu pamatojumu saturs esot «briesmīgs». «Lēmumu pamatojums tiek sagatavots uz 200 lappusēm, tekstu neviens nevar saprast, bieži vien tajos tiek iekopēti veseli teksta blāķi no citiem materiāliem, lai sajauktu klientiem galvu,» skaidroja Taukačs.

Advokāts norādīja, ka VID varētu mācīties no Eiropas Komisijas, jo tā parasti atsūta vienkārši saprotamu lēmumu uz pāris lappusēm.

«Tāpat pieredze rāda, ka VID audita lēmumu pamatojumi ir apšaubāmi, taču VID auditoriem par to atbildības nav, viņi parasti saka - ejiet un tiesājaties, tad jau pēc četriem gadiem redzēsim, kuram ir taisnība,» stāstīja Taukačs.

Viņš piebilda, ka bieži vien VID slēpj informāciju no klientus pārstāvoša advokāta, aizbildinoties ar trešo personu datu neizpaušanu un citiem normatīvajiem aktiem. Taukačs piebilda, ka arī tiesās tiesnešiem jādara VID darbs, jo sen zināms fakts esot, ka VID pārstāvji uz tiesu atnāk nesagatavojušies.

«VID auditora nobeiguma saruna ar uzņēmēju pēc audita pabeigšanas ir tikai formalitāte, jo auditētā paskaidrojumus VID neņem vērā, pirms šīs sarunas jau ir gatavs audita lēmums, kuram tikai pievieno klienta paskaidrojumus, bet tie tiek ignorēti,» sacīja Taukačs.

Viņš piebilda, ka arī VID piemērotās nokavējuma naudas 18,25% apmērā ir nepamatoti augstas, jo tik lielas nokavējuma naudas nekur citur pasaulē netiek piemērotas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu