Pie Latvijas mājām parādās saules paneļi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Uzmanīgākie vidzemnieki būs pamanījuši, ka zālītē pie degvielas uzpildes stacijas Raganā šogad parādījās saules paneļi. Kā tie darbojas mūsu klimatiskajos apstākļos, it īpaši rudenī un ziemā, kad saule spīd visai reti un arī tad uz īsu brīdi? Enerģētikas nozares uzņēmuma AJ Power vadītājs Roberts Samtiņš intervijā portālam TVNET skaidroja, kā saules paneļi darbojas un kam tie izdevīgi.

AJ Power sāka darboties 2014.gadā. Sākumā uzņēmums nodarbojās ar elektroenerģijas vairumtirdzniecību, sniedzot atbalstu elektroenerģijas ražotājiem un piemeklējot labākos saražotās elektroenerģijas pārdošanas veidus, bet vēlāk sāka arī elektroenerģijas mazumtirdzniecību juridiskajiem klientiem Latvijā.

Taču apzinoties, ka enerģētikas tirgus ir ļoti mainīgs un tajā nepārtraukti ienāk jauni risinājumi, kā arī to, ka elektroenerģija kā prece ir ļoti vienkārša un tai grūti atrast jaunu pievienoto vērtību, uzņēmums nolēma palīdzēt klientiem risināt dažādus enerģētikas jautājumus. Tostarp viņi palīdz uzstādīt elektroenerģijas un siltuma pašģenerācijas iekārtas, kā arī uzlabot energoefektivitāti.

Cilvēkiem, kuru darba vai dzīves vietās uzstāda saules paneļus, nekas īpašs nav jādara – paneļi nemaina viņa ikdienu un paradumus. Par paneļu parka pilnvērtīgu darbību rūpējas uzņēmums
Cilvēkiem, kuru darba vai dzīves vietās uzstāda saules paneļus, nekas īpašs nav jādara – paneļi nemaina viņa ikdienu un paradumus. Par paneļu parka pilnvērtīgu darbību rūpējas uzņēmums Foto: Publicitātes

Darbošanos ar saules enerģiju uzņēmums sāka šā gada sākumā. Pasaules tendences liecina, ka būtiski samazinājušās saules paneļu uzstādīšanas izmaksas, kā arī pieaugusi to efektivitāte. Tādējādi

saules paneļi ir izdevīgi ne tikai siltajās zemēs, bet arī mūsu klimatiskajos apstākļos.

Mūsdienās saules paneļus plaši izmanto ne tikai Eiropas dienvidos, piemēram, Spānijā un Itālijā, kā arī Āfrikā, bet arī Skandināvijas valstīs un Lielbritānijā.

Patlaban Latvijā saules paneļu izplatība ir ļoti zema. Gan fizisko personu, gan juridisko personu lokā saules paneļus izmanto tikai pārdesmit lietotāju. Lietuvā un Igaunijā cilvēku aktivitāte šajā jomā ir augstāka.

Saules paneļu parks izdevīgs ne tikai uzņēmumiem, un biroja ēkās, bet arī privātpersonām, kuru ēkās pa dienu tiek patērēta elektroenerģija, piemēram, pa dienu mājās dzīvojas auklīte ar bērniem vai vecvecāki. Uzņēmuma pārstāvis arī apgalvo, ka ar saules paneļu parka starpniecību iespējams arī nopelnīt papildus līdzekļus
Saules paneļu parks izdevīgs ne tikai uzņēmumiem, un biroja ēkās, bet arī privātpersonām, kuru ēkās pa dienu tiek patērēta elektroenerģija, piemēram, pa dienu mājās dzīvojas auklīte ar bērniem vai vecvecāki. Uzņēmuma pārstāvis arī apgalvo, ka ar saules paneļu parka starpniecību iespējams arī nopelnīt papildus līdzekļus Foto: Publicitātes

Kāpēc Latvija atkal atpaliek?

Tam esot vairāki iemesli. Atjaunojamai enerģijai Latvijā ir nedaudz negatīvs tēls saistībā ar biežajām runām par obligāto iepirkumu komponenti un atbalsta shēmām. Tāpat līdz šim tirgū nav darbojies neviens nopietns spēlētājs, kas piedāvātu kompleksus risinājumus un garantijas, kā arī līdzfinansētu projektus.

Runājot par saules paneļiem, Samtiņš piemin ne tikai izmaksu efektivitāti, bet arī rūpes par vidi, kurās Latvijas iedzīvotāji atpaliek ne tikai no Eiropas vecajām valstīm, bet arī kaimiņiem. Pat ja saules paneļi vai cits atjaunojamās enerģijas veids nenodrošina milzīgu atdevi,

tie samazina oglekļa dioksīda izmešu daudzumu un mazina globālo sasilšanu,

kas nākotnē varētu kļūt par arvien lielāku problēmu.

Šogad uzņēmums uzstādījis vienu saules paneļu parku Raganā, bet vairāki projekti atrodas izstrādes stadijā un tos varētu pabeigt nākamā gada sākumā. Raganā esošā saules paneļu parka jauda ir 25 kW. Nākamgad saules paneļus plānots uzstādīt vēl aptuveni 10-15 Latvijas vietās – to kopējā jauda varētu būt ap 1000 kW.

Drošības nolūkos saules paneļu parku Raganā apjož žogs, kā arī tas ir apdrošināts
Drošības nolūkos saules paneļu parku Raganā apjož žogs, kā arī tas ir apdrošināts Foto: Publicitātes

Bet kā saules paneļi var darboties, ja debesīs neredzam Sauli?

Samtiņš skaidro, ka visefektīvākā paneļu darbība ir saulainā laikā. Patlaban vēl nav īpaši attīstīta tehnoloģija, kas ražo enerģiju tikai no gaismas. Tādējādi saules paneļu lielākais saražotais enerģijas apjoms būs pa dienu un vasaras laikā.

Enerģijas uzkrāšana vēl nav ekonomiski pamatota, bet tas varētu notikt tuvāko trīs gadu laikā, kad samazināsies bateriju izmaksas.

Šobrīd baterijas ir pārāk dārgas un to efektivitāte ir pārāk zema.

Tāpēc saules paneļu saražotā enerģija vispiemērotākā ir tiem objektiem, kuros enerģiju tērē pa dienu un arī brīvdienās. Ja uzņēmums brīvdienās nedarbojas, saules paneļu saražoto enerģiju nevarēs patērēt, bet tā būs jānodod tīklā, samazinot ekonomisko efektu.

Saules paneļu uzstādīšana nebūtu izdevīga naktsklubam, kas atvērts tikai diennakts tumšajā laikā,

bet par paneļu efektivitāti varētu runāt, ja klubs atrodas tirdzniecības centrā, kas darbojas septiņas dienas nedēļā.

Saules paneļi ir izdevīgi ražošanas uzņēmumiem, kas darbojas arī brīvdienās. Tāpat tie izdevīgi lauksaimniecības kompānijām, pārtikas ražotājiem, lielveikaliem, benzīntankiem, medicīnas iestādēm, kā arī citām organizācijām, kas darbojas septiņas dienas nedēļā.

Samtiņš uzsver, ka saules paneļu parka uzstādīšanā ļoti svarīga ir pareiza un detalizēta projektēšana, kurā ņem vērā vēsturiskos elektroenerģijas patēriņa datus, kā arī citu informāciju.

Saules paneļus var uzstādīt gan viensētās, gan uz daudzdzīvokļu ēku jumtiem. Otrajā gadījumā gan vajadzīga ēkas tehniskā ekspertīze
Saules paneļus var uzstādīt gan viensētās, gan uz daudzdzīvokļu ēku jumtiem. Otrajā gadījumā gan vajadzīga ēkas tehniskā ekspertīze Foto: Publicitātes
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu