Par cik šogad pārdod svētku eglītes?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien aizdedzinām ceturto sveci adventes vainagā - pavisam drīz klāt Ziemassvētku vakars, kurā galvenais simbols daudzās mājās ir svētku egle. Ar kādu summu šogad jārēķinās, pērkot zaļo svētku rotu?

Līderos - skolas un darba kolektīvi

Svētku eglītes šajā nedēļā pārdeva jau vairākās Rīgas vietās. Tirgotāji stāsta, ka vislielāko pieprasījumu pagaidām veidoja izglītības iestāžu, darba kolektīvu un dažādu organizāciju iegādātās eglītes.

Mājsaimniecību pārstāvji pēc eglītēm parasti nāk vēlāk - dažas dienas pirms Ziemassvētku vakara.

Foto: LETA

Cik tad maksā?

Šogad eglīšu cena esot diezgan līdzīga kā pērn, varbūt dažviet tā ir nedaudz augstāka, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem.

Dzīvoklim piemērotas vidējas eglītes maksā aptuveni 15-20 eiro.

Tāda summa jātērē par 1,50-2,00 metru garu eglīti, kas nav pārāk kupla. Ja gribat rotāt mājokli ar garāku un/vai kuplāku eglīti, būs jāšķiras no 25 vai pat vairāk eiro.

Foto: LETA

Lūdzu, pakaulēsimies!

Pārdevēji neslēpj, ka eglīšu cena nav akmenī cirsta un iespējama kaulēšanās.

Ģimenēm ar bērniem cenšamies nākt pretī un pārdot eglīti līdz 15 eiro, kaut arī tā ierindota 25 eiro vērto eglīšu kategorijā.

Tā saka tirgotājs Viktors, kurš šādā veidā vēlas atbalstīt jaunos vecākus.

Ja cilvēkam ir pavisam maz naudas vai arī neliels dzīvoklītis, iespējams iegādāties eglītes, kuras maksā zem 10 eiro. Dažas izskatījās diezgan labi - kuplas un ar biezām skujām.

Foto: LETA

Joprojām pērk adventes vainagus

Paralēli egļu tirdzniecībai notiek arī adventes vainagu, svētku dekoru un skujkoku zaru pārdošana.

Vainagu cenu amplitūda ļoti plaša: no pāris eiro par vienkāršu un nelielu (ap 20-30 cm diametrā) egļu vai priežu vainadziņu līdz 30-40 eiro par bagātīgi rotātu, greznām svecēm bagātinātu vainagu.

Adventes vainagi gatavoti no dažādiem materiāliem: skujkokiem, salmiem, sausajiem ziediem, kastaņiem un zīlēm, kā arī citiem dabas un mākslīgajiem materiāliem.

Pārdevējas atklāj, ka

vispopulārākie ir tradicionālie skujkoku vainagi, kas rotāti ar vienkrāsainām svecēm un dažiem dabas materiāliem.

Avangardiskākus veidojumus pērkot krietni retāk. «Ziemassvētki ir tradicionāli ģimenes svētki, kad reti kurš vēlas eksperimentēt ar svētku rotājumiem,» pircēju izvēli pamato pārdevēja Aina.

Mazā mājoklī var pietikt ar dažiem egļu zariem

Arī skujkoku zaru cena ir ļoti dažāda. Piemēram,

daži skaisti sudrabegles zari maksā 5 eiro, bet kadiķa zariņus ar visām ogām var nopirkt par 1 eiro.

Pārdevēja novērojusi, ka egļu zarus ļaudis bieži vien pērk, lai aiznestu uz kapiem saviem mūžībā aizgājušajiem tuviniekiem, bet ar citiem skujkokiem rotā mājokļus.

«Protams, arī egļu zarus izmanto istabu dekorēšanai, it īpaši tos iecienījuši pensionāri, kuriem ir salīdzinoši neliela rocība. Viņiem egļu zars, kas rotāts ar dažām spožām bumbiņām, aizstāj eglīti, ko viņi nevar nedz atļauties, nedz aiztransportēt mājās un uznest dzīvoklī,» tirgotāja stāsta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu