Mikrouzņēmuma nodokļa atcelšana liegs iespēju attīstīties mazajiem uzņēmumiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pateicoties iespējām sākotnēji būt par «mazo uzņēmēju», kāda sieviete no Cēsīm radījusi savu uzņēmumu, taču pašlaik, atceļot mikrouzņēmuma nodokli, daudziem tiks liegta iespēja attīstīties.

Piketējot pret mikrouzņēmuma nodokli trešdien pie Saeimas, uzņēmēja Elīna pastāstīja, ka pirms vairākiem gadiem mikrouzņēmumu nodoklis bija tas, kas lika izkāpt no «ēnu zonas» un radīt uzņēmumu.

«Šobrīd, stāvot šeit, man gribas raudāt. Mans uzņēmums jau kādu laiku vairs nav mikrouzņēmums, tas ir parasts SIA, kas maksā nodokļus. Ko ir prasījuši šie gadi? Daudz, ļoti, ļoti daudz. Tās ir bijušas negulētas naktis, neesmu braukusi dārgos ceļojumos. Es nedzīvoju lepnā villā. Esmu strādājusi vairāk nekā 12 stundas dienā četrus gadus.

Šī bija lieliska iespēja attīstīties uzņēmumam, kas principā daudziem būs liegta.

Vai uz to mēs ejam? Paldies!» viņa teica.

Pikets pret mikrouzņēmumu nodokļa likvidēšanu
Pikets pret mikrouzņēmumu nodokļa likvidēšanu Foto: Jānis Škapars/TVNET

Savukārt kāda cita piketa dalībniece pastāstīja, ka šo slogu mazie uzņēmēji nevarēs nest. «Liekot maksāt sociālo nodokli no nepilnas darba algas, mēs būtiski palielinām uzņēmumu pašizmaksu. To mēs nevaram samaksāt, kā var to ministri nesaprast? Lai šie ministri aizbrauc uz laukiem un paskatās. Deputāti, atjēdzieties!» viņa teica.

Piketā, kurā piedalījās aptuveni 100 cilvēku, tika pieprasīts atcelt obligātās sociālās iemaksas, kas MUN maksātājiem jau no nākamā gada būs jāmaksā ik mēnesi, pat ja konkrētajā periodā uzņēmums nav guvis ienākumus.

Pikets pret mikrouzņēmumu nodokļa likvidēšanu
Pikets pret mikrouzņēmumu nodokļa likvidēšanu Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ir aptaujāti daudzi MUN maksātāji, kuri atzinuši, ka obligātās sociālās iemaksas 97 eiro apmērā būs iemesls atlaist darbiniekus, samazināt algas vai pavisam pārtraukt uzņēmējdarbību. Vairāki mazie uzņēmēji atzinuši - ja MUN tiks atcelts, viņiem nākšoties emigrēt no Latvijas un no jauna sākt savu biznesu kādā citā, mazajai uzņēmējdarbībai labvēlīgākā valstī, pauduši akcijas rīkotāji.

Saeima šodien galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Mikrouzņēmumu nodokļa likumā. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija iepriekš noraidīja priekšlikumus ilgāk saglabāt šo režīmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu