Mācībās «Sudraba bulta» sabiedroto karavīri apgūst prasmes sniegt Latvijai palīdzību krīzes situācijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Mācībās «Sudraba bulta» sabiedroto spēki, tostarp no NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības, iegūst nepieciešamās zināšanas un prasmes, kuras būtu jālieto, ja krīzes situācijā nāktos doties uz Latviju, portālam TVNET sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kājnieku brigādes komandieris un mācību vadītājs pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš.

Viņš informēja, ka mācībās piedalās Lielbritānijas bataljons, kurš nākamgad būs NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības sastāvdaļa. «Izmantojot šo vingrinājumu, var iegūt zināšanas un prasmes - kas būtu jādara, ja nepieciešams braukt uz Latviju krīzes gadījumā,» pauda Lejiņš. Pulkvedis arī norādīja, ka ne tikai «Sudraba bulta» ļauj iegūt dažādas prasmes, bet arī pati ierašanās Latvijā, pārvietošanās uz Ādažiem un iekārtošanās bāzē ir daļa no vingrinājuma.

Pirmdien Ādažu bāzē tika sākts gadskārtējais vingrinājums «Sudraba bulta», kurā piedalās vairāk nekā 3000 karavīru. Mācības norisināsies no 17. oktobra līdz 31. oktobrim. Tajās piedalīsies karavīri no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī Albānijas, ASV, Kanādas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Rumānijas un Vācijas.

Pulkvedis Lejiņš žurnālistiem pastāstīja, ka mācību pirmajā nedēļā tiek pievērsta liela uzmanība tam, lai panāktu labu sadarbības līmeni starp sabiedroto valstu karavīriem. Otra nedēļa tiek veltīta lauka taktiskajām mācībām. Mācību scenārijs paredz, ka Latvijai uzbrūk ienaidnieks, bet divi starptautiski bataljoni valsts teritoriju aizsargā. «Tas nav miera uzturēšanas, bet gan karalaika scenārijs, kurā ir uzbrūkošie spēki un arī tādi, kuri aizsargājas,» stāstīja Lejiņš.

Lai arī bruņotie spēki šādas mācības oktobrī ir rīkojuši katru gadu, pulkvedis atzina, ka Krievijas iebrukums Ukrainā 2014. gadā ir mainījis to norisi - kopš krīzes sākuma treniņos kopā ar Latvijas karavīriem piedalās arī vairāk starptautisko dalībnieku. «Mācības kopā rada to cementu, kas liek NATO būt kopā tik stipriem. Mēs drupinām tos mūrus, kurus sauc par aizspriedumiem,» uzsvēra Lejiņš.

Savukārt NBS komandiera vietnieks, Apvienotā štāba priekšnieks, brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš vērsa uzmanību uz to, ka mācības ir vērienīgas arī no nepieciešamās loģistikas viedokļa, lai tās nodrošinātu. «Sudraba bultas» laikā karavīri tiek trenēti ne tikai sauszemes operāciju veikšanai, bet tiek uzlabotas arī NBS Apvienotā štāba spējas plānot un realizēt to vadību. Tāpat mācību laikā uzmanība pievērsta arī uzņemošās valsts spēju trenēšanai, lai varētu ļoti ātri reaģēt uz tiem izaicinājumiem, kuri šobrīd pastāv pasaulē.

Mācību laikā tiks pilnveidotas arī Apvienotā štāba komandpunktu spējas vadīt un pārraudzīt vienības gan ikdienā, gan mācību laikā, koordinējot lauka taktisko vingrinājumu. Tāpat «Sudraba bulta» ir vienas no mācībām, kurās savas prasmes un zināšanas atjaunos rezerves karavīri.

Mācības organizē un vada Sauszemes spēku kājnieku brigāde.

«Sudraba bulta» sākotnēji bija nacionālās mācības, kas kopš 2014.gada izaugušas par starptautiskām mācībām ar plašu sabiedroto un partnervalstu dalību.

NBS lūdz iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret notiekošajām mācībām, īslaicīgi radītajiem trokšņiem, militārās aviācijas gaisa kuģu pārlidojumiem un iespējamiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu