«Twino» plāno attīstīties, konkurējot ar bankām un izplešoties ārvalstīs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Finanšu pakalpojumu grupa «Twino» plāno attīstību vairākos virzienos - iecerēts konkurēt ar bankām, labiem klientiem izsniedzot kredītus ar zemākām procentu likmēm, tiek apsvērta iespēja kreditēt arī uzņēmumus, kā arī plānots paplašināt darbību ārvalstīs.

Pašlaik «Twino» grupas uzņēmumi izsniedz nenodrošinātos patēriņa aizdevumus Latvijā un Polijā, Gruzijā, Meksikā, Dānijā, Krievijā. Grupā ietilpstošā savstarpējo aizdevumu platforma «Twino» piedāvā iespēju investoriem ieguldīt patēriņa aizdevumos kompānijas meitasuzņēmumos vairākās valstīs. Šīm investīcijām «Twino» piedāvā atpirkuma garantiju. Ieguldījumi «Twino» platformā pašlaik ir ar 10-13% atdevi.

Ilgtermiņā «Twino» vēlas samazināt investoru atdevi un arī aizdevumu likmes, sarunā ar žurnālistiem atzina «Twino» dibinātājs Armands Broks. Uzņēmums vēlētos konkurēt ar bankām un strādāt ne tikai «subprime lending» segmentā jeb segmentā ar augstāka riska klientiem, kam var rasties grūtības ar kredītu atmaksu, bet arī kreditēt klientus ar labām kredītu atmaksas spējām, aizdodot tiem lētāk, nekā to dara bankas.

«Twino» vērtē iespēju izsniegt aizdevumus arī uzņēmumiem. Tiek apsvērta iespēja sadarboties ar mazo un vidējo uzņēmumu finansētāju AS «Capitalia», kam ir pieredze uzņēmumu kreditēšanā Baltijas valstīs. Sadarbība varētu notikt, dibinot kopīgu uzņēmumu.

Vaicāts par pašlaik «Twino» grupas uzņēmumu izsniegto kredītu kvalitāti, Broks sacīja, ka sliktie kredīti mazāk nekā 10% no kopējā apjoma. Kredītu atmaksas disciplīna «Twino» darbības valstīs atšķiras. Labākā maksāšanas kultūra ir Gruzijā, kur kredītu atdošana ir goda lieta, tai seko Latvija.

Savukārt, uzņēmumam attīstoties Meksikā, sākotnēji neatmaksāto kredītu īpatsvars bijis ļoti augsts, bet pēcāk situācija uzlabojusies, jo uzņēmums labāk izpratis tirgu. «Twino» dibinātājs skaidroja, ka uzņēmuma attīstības gaitā tiek piedzīvotas dārgas mācības - ir jāsaprot, kā strādā konkrētais tirgus, kā tajā izvērtēt klienta maksātspēju un spēju atmaksāt kredītu, kā izvērtēt riska pakāpi. Ir sarežģīti izlauzties cauri dārgo mācību un zaudējumu posmam, taču, ja tas izdodas, tad darbs rit sekmīgi, secināja uzņēmējs.

Broks atzīmēja, ka līdz šim «Twino» grupai izdevies augt par vidēji 100% gadā. Izaugsme plānota arī turpmāk, ik gadu atverot darbību trīs jaunos tirgos. Šogad darbība sākta Spānijā, plānots sākt darbu arī Kazahstānā un, iespējams, Rumānijā.

«Twino» grupā strādā 500 cilvēki. Uzņēmuma centrālais birojs atrodas Latvijā. Broks atzina, ka Latvijā ir ļoti grūti atrast darbiniekus, jo sevišķi speciālistus, kas strādājuši globālā līmenī un prot un spēj domāt ārpus ierastā rāmja. Uzņēmums iespējami daudz cenšas automatizēt procesus gan izmaksu samazināšanas nolūkos, gan arī krāpšanas riska novēršanai.

Finanšu pakalpojumu kompānija «Twino» darbību sāka 2009.gadā, un kopš tā laika nenodrošinātajos patēriņa kredītos izsniegti aizdevumi vairāk nekā 240 miljonu eiro apjomā. Patēriņa kreditēšanā Latvijā uzņēmums darbojas ar «Open Credit» zīmolu.

«Twino» savstarpējo aizdevumu platforma izveidota 2015.gadā. Pašlaik «Twino» platformā ir apmēram 4000 aktīvu investoru. No kopējā apjoma nozīmīgāko daļu veido Vācijas investori, kam seko Latvijas un Igaunijas investori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu