Sešu mēnešu laikā VVC sabiedriskie palīgi snieguši 59 konsultācijas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts valodas centra (VVC) sabiedriskie palīgi kopš darba sākšanas pagājušā gada decembrī līdz šī gada 1.jūnijam snieguši 59 konsultācijas par dažādiem jautājumiem pastāstīja VVC Valodas kontroles reģionālās nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna.

Viņa pavēstīja, ka 34 pareizrakstības konsultācijas sniegtas par publisko informāciju, tostarp 15 konsultācijas par informāciju skatlogos un nepilnīgu informāciju preču marķējumā.

«Sabiedriskie palīgi samērā aktīvi konsultē privātpersonas jautājumos par valsts valodas lietojumu publiskajā vidē, tostarp par valsts valodas lietojumu preču marķējumos,» norādīja Pāvulēna.

Tāpat viņa skaidroja, ka sabiedriskajiem palīgiem nav noteikts obligāti veicamo darbu skaits, taču reizi ceturksnī viņi iesniedz atskaites par veiktajiem darbiem.

Pāvulēna atzīmēja, ka īpašas problēmas sabiedrisko palīgu darbā līdz šim nav bijušas. «Varbūt, ka ir viens gadījums, kurā uzņēmējs nevēlējās pieņemt sniegto konsultāciju par to, ka nevar būt uzraksts tikai svešvalodā. Šādā situācijā centra vecākā inspektore veica pārbaudi, pēc pārbaudes pārkāpums tika novērsts,» teica Pāvulēna.

Pēc viņas paustā, sabiedrisko palīgu skaitu plānots palielināt katru gadu. Amatam iespējams pieteikties divas reizes gadā - pieteikumus var iesniegt katru gadu līdz 30.aprīlim vai 31.oktobrim.

No pagājušā gada 15.decembra darbojas 16 sabiedriski palīgi, kuri konsultācijas sniedz Rīgā, Cēsīs, Jēkabpilī un Jēkabpils novadā, Skaistkalnes pagastā un Vecumnieku novadā, Mārupē, Ogrē, Dobelē un Dobeles novadā, Valkā, Liepājā, Iecavas novadā, Salacgrīvā, Tukumā, Jelgavā un Jelgavas novadā, Ozolnieku novadā, Rēzeknē, Siguldā un Siguldas novadā.

VVC sabiedrisko palīgu funkcijās ietilpst publiskās informācijas tekstu izvērtēšana atbilstoši latviešu literārās valodas normām un ieteikumu sniegšana konstatēto neatbilstību novēršanai. Sabiedriskajiem palīgiem doti uzdevumi savas pārraudzības reģionā apzināt situāciju valsts valodas lietošanas jomā un ziņot centra amatpersonām par konstatētajām nepilnībām, kā arī sniegt konsultācijas latviešu valodas lietošanas jautājumos.

Septembrī Ministru kabinets atbalstīja VVC sabiedrisko palīgu komandas izveidošanu, lai sekmētu latviešu valodas saglabāšanu, aizsardzību un attīstību, kā arī sniegtu atbalstu centram.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu