«Eurostat»: Latvijā otrajā ceturksnī otra lēnākā ekonomikas izaugsme ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā šā gada otrajā ceturksnī bija otrs mazākais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina piektdien publiskotie Eiropas Savienības (ES) statistikas pārvaldes «Eurostat» sākotnējie dati, kas apkopoti par 21 bloka zemi.

Saskaņā ar sezonāli izlīdzinātiem datiem Latvijas - tāpat kā Itālijas - IKP otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar aprīli-jūniju pērn palielinājās par 0,7%, kas bija otrs zemākais ES dalībvalstu, par kurām pieejami dati, vidū, atpaliekot no Igaunijas, kur ekonomikas izaugsme bija 0,5%.

Lietuvā aplūkotajā laika periodā IKP kāpums bija 2,0%.

Straujākā ekonomikas izaugsme gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar aprīli-jūniju pērn reģistrēta Rumānijā (+5,9%), kam seko Slovākija (+3,7%), Spānija (+3,2%), Zviedrija (+3,1%), kā arī Polija un Bulgārija (abās valstīs +3,0%).

Kopumā gada izteiksmē IKP aprīlī-jūnijā pieauga 20 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, bet tas samazinājās Grieķijā (-0,7%).

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā otrajā ceturksnī gada izteiksmē reģistrēts IKP pieaugums par 1,7%, bet salīdzinājumā ar šā gada pirmajiem trim mēnešiem tas palielinājies par 0,4%.

Visas ES ekonomika otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar šo pašu laikposmu pērn palielinājās par 1,8%, bet eirozonas IKP pieaugums gada izteiksmē bija 1,6%. Salīdzinājumā ar šā gada janvāri-martu pirmajā ceturksnī šogad IKP pieaugums ES bija 0,4%, bet eirozonā tas bija 0,3%.

Aprīlī-jūnijā salīdzinājumā ar iepriekšējo trīs mēnešu periodu Latvijā - tāpat kā Vācijā - IKP pieauga par 0,4%. Igaunijā - tāpat kā Grieķijā, Somijā un Zviedrijā - IKP aprīlī-jūnijā salīdzinājumā ar gada pirmo ceturksni pieauga par 0,3%, bet Lietuvā IKP kāpums bija 0,1%.

Kopumā 18 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo trīs mēnešu periodu reģistrēta ekonomikas izaugsme, bet Austrijā, Francijā un Itālijā IKP saglabājās janvāra-marta līmenī.

Lielākais IKP pieaugums reģistrēts Rumānijā (+1,5%), kam seko Ungārija (+1,1%), kā arī Polija un Slovākija (abās valstīs +0,9%).

Dati par Čehiju, Dāniju, Īriju, Horvātiju, Luksemburgu, Maltu un Slovēniju nav pieejami. Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi ir izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu