Atklāta viltus «Prisma» aplikācija «Google Play» pakalpojumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: play.google.com

ESET zinātnieki atklājuši viltotas populārā foto redaktora aplikācijas Prisma versijas, kas pieejamas Google Play lietotņu veikalā. Starp šīm versijām bija arī bīstamais trojāņu lejupielādētājs (Downloader).

Pirms Android Prisma versijas izlaišanas, populārā foto redaktora aplikācija, parādījās dažāda veida viltus Prisma aplikācijas, tai skaitā vairāki bīstami trojāņu lejupielādētāji, kas pārpludināja Google Play veikalu. Pirms likvidēšanas viltus Prisma lejupielāžu skaits sasniedza vairāk nekā 1.5 miljonus.

Prisma ir unikāls foto redaktors. Pēc tam, kad tas sasniedza lieliskus reitingus starp Apple iTunes lietotājiem, par to sāka interesēties arī Android lietotāji. Pirms oficiālā iznākšanas brīža veikalos tomēr parādījās viltus versijas, kas piesaistīja nepacietīgo lietotāju intereses vilni.

«Lielākajai daļai no viltus Prisma aplikācijām Google Play veikalā nebija nekādu foto rediģēšanas funkciju; tā vietā tika attēlotas reklāmas, brīdinājumi vai viltus aptaujas, kas vilināja lietotājus sniegt savu personīgo informāciju vai abonēt viltus un dārgus SMS pakalpojumus,» komentē ESET ļaunatūru pētnieks Lukašs Štefanko.

Visbīstamākā atklātā viltus Prisma aplikācija, kas patiesībā satur trojāņa lejupielādētāju, ir Android/Trojan Downloader.Agent.GY. Tas sūta ierīces informāciju kibernoziedznieku serverim, un pēc pieprasījuma izpildīšanai lejupielādē papildus moduļus.

Android/TrojanDownloader.Agent.GY ļaunprātīgās programmatūras radīja draudus vairāk nekā 10 000 Android lietotājiem.

«Ņemot vērā Prisma popularitāti iOS platformā, bija skaidrs, ka Android lietotāji ar nepacietību gaidīs tās izlaišanu. Šādas situācijas bieži piesaista «sliktos», kas ievieto viltus aplikācijas vai dažādus atvasinājumus,» brīdina Štefanko.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu