Publiskos jauno Eiropas sērijas 50 eiro banknoti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Eiropas Centrālā banka (ECB) otrdien publiskos jauno Eiropas sērijas 50 eiro banknoti, liecina ECB informācija.

Jaunās 50 eiro banknotes apgrozībā laidīs 2017.gada pavasarī.

Latvijas Bankas naudas zīmju eksperts Aleksandrs Antiņš aģentūrai BNS norādīja, ka jaunā 50 eiro banknote būs ceturtā Eiropas sērijas banknote.

«Uzņēmējiem ir dots pietiekami ilgs laiks, lai sagatavotos jaunās banknotes laišanai apgrozībā, tomēr Latvijas Banka aicina neatlikt naudas apstrādes iekārtu pielāgošanu uz pēdējo brīdi. Lai arī iepriekšējo Eiropas sērijas banknošu ieviešana notika raiti un bez lieliem sarežģījumiem, priekšdarbus nepieciešams veikt laicīgi, lai nerastos problēmas ar naudas apstrādes iekārtām un klientu apkalpošanu,» viņš sacīja.

Antiņš sacīja, ka Latvijas uzņēmēji ir aicināti laikus sazināties ar naudas apstrādes iekārtu apkalpotājiem par nepieciešamajiem programmatūras atjauninājumiem, bet nepieciešamības gadījumā - pieteikties Latvijas Bankā, lai vienotos par testa banknošu saņemšanu iekārtu pielāgošanai un citiem nepieciešamajiem priekšdarbiem. Latvijas Bankā jaunās 50 eiro banknotes iekārtu testēšanas nolūkos būs pieejamas vēl pirms oficiālās laišanas apgrozībā.

«Var prognozēt, ka ar jaunās 50 eiro banknotes ieviešanu Latvijā neradīsies nozīmīgi sarežģījumi. Latvijā izmantotās naudas apstrādes iekārtas, ieskaitot komercbanku naudas apstrādes iekārtas un degvielas, dzērienu, autostāvvietu, biļešu automātus, lielākoties tiek iegādātas Rietumeiropā, līdz ar to nepieciešamie priekšdarbi Eiropas sērijas banknošu izmantošanai būs jau veikti. Ja būs nepieciešamas izmaiņas, lielākoties tās varēs veikt, pieslēdzoties pie iekārtas ar datoru un veicot programmatūras atjauninājumu,» piebilda Antiņš.

Tāpat viņš atzīmēja, ka savukārt iedzīvotājiem būtiski zināt, ka viņiem nekas speciāli nav jādara – nav jāiet uz bankām un banknotes nav jāmaina. Eiropas sērijas 50 eiro banknotes apgrozībā nonāks pakāpeniski – ar Latvijas Bankas un komercbanku starpniecību.

Jau vēstīts, ka pirmās eiro banknošu sērijas banknotes ECB laida apgrozībā 2002.gada 1.janvārī, taču kopš 2013.gada tās tiek pamazām nomainītas ar jaunām Eiropas sērijas banknotēm, kurām ir atšķirīgs dizains un uzlaboti pretviltošanas elementi. Jaunās sērijas piecu eiro banknote tika laista apgrozībā 2013.gada 2.maijā, jaunās sērijas 10 eiro banknote - 2014.gada 23.septembrī, bet jaunās sērijas 20 eiro banknote - 2015.gada 25.novembrī.

Eiro zonā pašlaik ir 19 valstis, tostarp Latvija, kas eiro ieviesa 2014.gada 1.janvārī. Eiro banknotes visās eiro zonas valstīs ir vienādas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu