Saeimas komisija līdz oktobrim sagaida valdības priekšlikumus par NĪN atvieglojumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija atbalstījusi parlamenta lēmumprojektu, kas uzdod Ministru kabinetam līdz 1.oktobrim iesniegt Saeimai priekšlikumus par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumiem vienīgajam īpašumam.

Lēmumprojektā paredzēts noteikt, ka valdībai jāiesniedz Saeimā informatīvais ziņojums par iespējām izdarīt grozījumus normatīvajos aktos, lai īstenotu principus, kas ļautu NĪN vienīgajam īpašumam nepiemērot vai arī piemērot vienoto samazināto likmi no nekustamā īpašuma vērtības.

1.oktobris kā gala termiņš izvēlēts saistībā ar par šo jautājumu atbildīgās Finanšu ministrijas darba grupas darba grafiku, norādīja komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S).

Par lēmumprojektu vēl būs jālemj Saeimai.

Kā ziņots, komisijas sēdē notikušajā diskusijā par rosinājumu noteikt NĪN atvieglojumus vienīgajam īpašumam iezīmējās vairāki problēmjautājumi, arī par kadastrālās vērtības noteikšanu un pašvaldību ienākumiem.

Deputāts Gunārs Kūtris (NSL) cita starpā aktualizēja jautājumu par kadastrālās vērtības metodikas noteikšanas nozīmību, jo tā ietekmē nodokļa apmēru. Valsts zemes dienesta (VZD) pārstāvji pauda, ka ir plānoti grozījumi Nekustamā īpašuma kadastra likumā, lai valsts informācijas sistēmās būtu pieejama precīzāka informācija, kas nepieciešama arī kadastrālās vērtības aprēķināšanai.

Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji norādīja, ka jārēķinās ar to, ka no nekustamā īpašuma nodokļiem pašvaldības gūst miljonos mērāmus ienākumus. Līdz ar to atsevišķus iespējamos risinājumus, kas būtu izdevīgi Rīgā, nevar īstenot visā Latvijā, lai nesamazinātu ienākumus no Rīgas attālākajām pašvaldībām.

Tāpat komisijā izkristalizējās problēma, ka cilvēki manto īpašumu, kas uzreiz vai vēlāk kļūst vērtīgāks, līdz ar to palielinās par to maksājamie nodokļi, ko īpašnieki nevar nosegt. Īpašuma vērtība pieaug, jo blakus notiek aktīva zemes un ēku tirdzniecība.

Komisijas sēdē rīkotajā diskusijā par iniciatīvu par vienīgā nekustamā īpašuma neaplikšanu ar NĪN FM pārstāvji skaidroja, ka šis nebūtu pilnīgs risinājums, jo bieži vien cilvēkam pieder vairāki īpašumi - atsevišķi dzīvoklis un atsevišķi zeme. Diskusijās izskanēja arī iespēja, ka, burtiski īstenojot šādu risinājumu, varētu sākties īpašumu pārrakstīšana uz radiniekiem, lai katram būtu pa īpašumam, kurš netiek aplikts ar nodokli.

Jau vēstīts, ka jautājums par vienīgā nekustamā īpašuma aplikšanu ar nodokļiem ir jārisina nekavējoties, nevis jāievelk uz gadiem, iepriekš 11.maija sēdē secināja Iesniegumu komisijas deputāti.

Kā ziņots, FM patlaban analizē priekšlikumu par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam un risinājumu jautājumā sola šā gada rudenī. Patlaban FM analizē nekustamā īpašuma nodokļa pilnveidošanas variantu modeļus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu