Kredītu reģistrā iekļautās ziņas pirmajā ceturksnī izsniegtas 1224 personām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas Banka šogad pirmajā ceturksnī Kredītu reģistrā iekļautās ziņas izsniegusi 1224 personām, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija. Tajā skaitā Latvijas Bankas Liepājas filiālē Kredītu reģistrā iekļautās ziņas izsniegtas 63 personām.

No šiem pieprasījumiem septiņos gadījumos Kredītu reģistrā iekļautās ziņas tika izsniegtas tiesībsargājošām iestādēm.

Vienlaikus Kredītu reģistra fizisko personu elektroniskās apkalpošanas interneta vietnē pirmajā ceturksnī veikti 215 Kredītu reģistrā iekļauto ziņu pieprasījumi, no kuriem 19 gadījumos persona pieprasījusi sagatavotās ziņas parakstīt ar drošu elektronisko parakstu.

2016.gada pirmajā ceturksnī Latvijas Bankā saņēmusi arī trīs pretenzijas par dalībnieka Kredītu reģistrā iekļauto ziņu par personas saistībām neatbilstību faktiskai situācijai. Vienā gadījumā dalībnieks atzina kļūdu un aktualizēja iekļautās ziņas, savukārt abos pārējos gadījumos ziņas bija atbilstošas faktiskajai situācijai. Divos gadījumos saņemtas pretenzija par veiktajiem pieprasījumiem par personas saistībām. Pārbaudot pieprasījumu pamatotību, konstatēts, ka minētie pieprasījumi veikti pamatoti.

Tāpat Latvijas Bankas publiskotā informācija atklāj, ka šogad pirmajā ceturksnī Kredītu reģistra dalībnieki veikuši 3 926 886 Kredītu reģistrā iekļauto ziņu pieprasījumus. Tajā skaitā kredītiestādes veikušas 96,58% pieprasījumus, 3,38% - ar kredītiestādēm saistītās komercsabiedrības, savukārt krājaizdevu sabiedrības – 0,04%.

2016.gada marta beigās Kredītu reģistrā bija kopumā 103 dalībnieki, tajā skaitā 19 Latvijā reģistrētas kredītiestādes, septiņas ārvalstu kredītiestāžu filiāles un Latvijas attīstības finanšu institūcija «Altum», kā arī 34 komercsabiedrības, kas sniedz ar kredītrisku saistītus finanšu pakalpojumus un kurām ir ciešas attiecības ar kredītiestādēm (saistītās komercsabiedrības), septiņi apdrošinātāji un 35 krājaizdevu sabiedrības.

Vienlaikus Kredītu reģistrā bija astoņi dalībnieki ar ierobežotu statusu – trīs kredītiestādes (likvidējamā «VEF banka», likvidējamā «Latvijas Krājbanka» un likvidējamā «Trasta komercbanka»), trīs komercsabiedrības («Hiponia», «LKB līzings» un likvidējamā «PrivatLīzings»), viena apdrošināšanas sabiedrība («Balva») un viena krājaizdevu sabiedrība (Vecumnieku kooperatīvā krājaizdevu sabiedrība).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu