Notikumu attīstība Grieķijā eirozonai var likt atgriezties «ļoti nedrošos ūdeņos»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Notikumu attīstība Grieķijā var kļūt draudīga - ja Grieķijā populistu un radikāļu valdība neveiks nepieciešamās reformas, kas ir pamatā saņemtajiem aizdevumiem, eirozona var atgriezties «ļoti nedrošos ūdeņos», šādu prognozi pauž biedrības «Eiropas Kustība Latvijā» prezidents Andris Gobiņš.

Kā ziņots, Grieķijas likumdevējiem arī trešajā balsošanas kārtā pirmdien nav izdevies ievēlēt jaunu prezidentu, kas nozīmē, ka nāksies izsludināt parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kurās uzvaru varētu gūt kreisie ekstrēmisti. Pēc balsojuma rezultātu uzzināšanas Grieķijas akciju kurss nokrities jau par 11%. Tikmēr gan Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, gan Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible brīdinājis grieķus no iespējamās kursa maiņas un atteikšanās no pēdējo gadu laikā īstenotajām reformām.

«Eiropas Kustība Latvijā» prezidents Andris Gobiņš
«Eiropas Kustība Latvijā» prezidents Andris Gobiņš Foto: LETA

«Ja tā būtu Grieķija viena pati, diez vai tā būtu liela traģēdija, taču vienlaikus ir iespējams vērot, ka ekonomika nav īpaši stabila arī Francijā un Itālijā,» sacīja Gobiņš. «Nelabvēlīgs Grieķijas valdības sastāvs šajā gadījumā var diezgan nopietni ietekmēt eirozonu un Eiropas Savienību,» viņš atzīmēja.

LETA jau ziņoja, ka valdības piedāvātajam kandidātam tā arī neizdevās iegūt nepieciešamās 180 deputātu balsis un saskaņā ar konstitūciju pašreizējais parlamenta sasaukums ir atlaižams desmit dienu laikā.

Tikmēr aptaujas liecina, ka pašreizējā premjerministra Antoņa Samara pārstāvētā konservatīvā partija «Jaunā demokrātija» atpaliek no kreiso ekstrēmistu partijas «Syriza», kas vēlas pārskatīt vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, kā arī atteikties no bargās taupības politikas.

Taču pēdējo nedēļu laikā «Syriza» pārsvars sācis mazināties, kas ļauj cerēt, ka kreisie ekstrēmisti neiegūs absolūto vairākumu, lai patstāvīgi veidotu valdību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu