VK: Vēl nav sākta 2,5 miljonus vērtās prokuratūras informācijas sistēmas izmantošana

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vēl nav sākusies 2,5 miljonus vērtās prokuratūras informācijas sistēmas un e-pakalpojumu izmantošanu atbilstoši plānotajiem mērķiem, teikts Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumā par Prokuratūras 2015.gada pārskatu.

«Lai gan prokuratūras informācijas sistēmas un e-pakalpojumu funkcionalitātes izstrāde ir pabeigta 2015.gada oktobrī, to izmantošana atbilstoši plānotajiem mērķiem Prokuratūrā nav sākta un ir paredzēta tikai 2017.gadā. Sistēmas un e-pakalpojumu izmantošanai vēl ir jāizdara grozījumi normatīvajos aktos, jāizstrādā lietošanas instrukcijas un jāveic darbinieku apmācība, ko plānots paveikt līdz 2016.gada beigām,» secinājusi VK.

Kaut arī sistēmas koncepcijā tika norādīts, ka tās darbība būs lietderīga no lietošanas sākšanas brīža, jo būs nodrošināta visu uzraudzības lietu digitalizācija, tomēr pēc noslēgto līgumu darbu izpildes tālāka uzraudzības lietu digitalizācija prokuratūrā kopš 2015.gada 5.septembra nav veikta. Uzraudzības lietu digitalizāciju plānots atsākt tikai ar 2017.gada 1.janvāri, un tas nozīmē, ka ar 2017.gadā Prokuratūrai nāksies digitalizēt ļoti lielu uzraudzības lietu dokumentu apjomu - gan jaunās 2017.gada lietas, gan iepriekšējo 2015. un 2016.gada lietas, kas vēl vairāk var aizkavēt sistēmas pilnvērtīgas darbības sākšanu.

VK arī norāda, ka līdz pilnvērtīgai sistēmas darbības sākšanai netiks sasniegts mērķis ik gadu gūt finanšu ietaupījumu aptuveni 0,4 miljonu eiro apmērā uz darbinieku noslodzes samazinājuma un papīra dokumentu aprites izmaksu samazinājuma rēķina, tāpat būs ierobežotas prokuratūras iespējas efektīvi izmantot iespēju bez maksas novērst kļūdas garantijas laikā, jo, sākot pilnvērtīgu sistēmas izmantošanu no 2017.gada, būs atlikuši vairs tikai deviņi mēneši no 24 garantijas mēnešiem.

Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektam «Prokuratūras informācijas sistēmas projekts tiesu sistēmas attīstībai», kas īstenots 2013.gada decembra līdz 2015.gada decembrim, iztērēti 2 533 068 eiro.

Prokuratūras informācijas sistēma tiek veidota, lai uzlabotu prokuratūras darba efektivitāti un būtiskākos ieguvumus veidos ietaupījumi no darbinieku noslodzes samazinājuma 2% apmērā, tāpat arī tiks samazinātas papīra, pavairošanas un pasta izmaksas. Finanšu ieguvumi tika plānoti vidēji 387 235 eiro gadā, kas bija viens no argumentiem šī projekta nepieciešamībai un ekonomiskajam pamatojumam.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka VK finanšu revīzijā par 2015.gadu atklājusi vairākos miljonos eiro mērāmu neefektīvu līdzekļu izlietojumu ministrijās un valsts institūcijās. VK šogad nav bijis iebilžu par finanšu pārskatiem, taču trūkumi un miljonos mērāms neefektīvs līdzekļu izlietojums konstatēts, pārbaudot, vai finanses tiek atvēlētas konkrētam mērķim. Kopumā vērtēšanai tika izvēlēti 40 atbilstības jautājumi 21 revidējamā vienībā. Būtiskus pārkāpumus VK konstatēja 15 gadījumos. VK revīzijā tika konstatētas būtiskas, bet ne visaptverošas neatbilstības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu