«Enefit» gatavojas gāzes tirgus atvēršanai; neizlēdz strādāšanu mājsaimniecību segmentā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Renāte Briede / LETA

Igaunijas energokompānijas «Eesti Energia» meitasuzņēmums Latvijā «Enefit» sācis gatavošanos gāzes tirgus atvēršanai Latvijā, intervijā aģentūrai BNS pauda «Enefit» valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

«Gatavošanās process gāzes tirgus atvēršanai jau ir sācies, un interese ir. «Eesti Energia» ir piecu gadu pieredze gāzes tirgū Igaunijā, un pašlaik «Eesti Energia» ir otrs lielākais gāzes tirgotājs ar aptuveni vienu piekto Igaunijas tirgus daļu. Kopā mēs sekojam līdzi arī tam, kas notiek Latvijas tirgū, Lietuvas tirgū, un gatavojamies,» sacīja Berhers.

Arī lielākās uzņēmuma investīcijas tuvākajā laikā gaidāmas tieši saistībā ir iespējām darboties atvērtajā gāzes tirgū. Tā būs norēķinu sistēmas pielāgošana, lai klienti saņemtu korektus un savlaicīgus rēķinus.

Vienlaikus Bethers norādīja, ka gāzes tirgus būtiski neatšķiras no brīvā elektroenerģijas tirgus, kurā «Enefit» Latvijā darbojas juridisko personu segmentā. «Gāzes tirgus nebūt tik daudz neatšķiras no elektroenerģijas tirgus. Jā, elektroenerģiju īsti nevar efektīvi uzglabāt, bet gāzi var uzglabāt. Tādēļ elektroenerģijas cenas šīs uzglabāšanas dēļ svārstās pa stundām, nākotnē, iespējams, mēs runāsim pat par 15 minūšu intervāliem. Savukārt gāzes tirgū mēs runājam par dienām, agrīnā tirgus stadijā varbūt pat par mēneša apmēru. «Eesti Energia» nav gāzes ieguves, kas nozīmē, ka mēs iegādājamies gāzi vairumtirgū. Būtiski ir tas, ka vairumtirgus alternatīvas paplašinās. Lietuvā ir sašķidrinātās gāzes terminālis, un līdz ar to ir iespējas meklēt sašķidrinātās gāzes piegādes. Ir [Krievijas koncerna] «Gazprom» izsoles,» klāstīja «Enefit» vadītājs.

Uzņēmumam arī varētu būt interese uzglabāt gāzi Inčukalna pazems gāzes krātuvē,. «Vienlaikus - tāpat kā elektroenerģijā - arī gāzei ir finanšu tirgi, un tu vari izvēlēties, kādā veidā veidot savas pozīcijas un tālāk tās pārdot klientiem. Tādēļ arī šeit būs jautājums par to, kurš veiksmīgāk gāzi iegādāsies un tālāk to pārdos gala klientam,» skaidroja Bethers.

Par prognozēm, kādu tirgus daļu «Enefit» cer sasniegt gāzes tirgū Latvijā, gan esot pāragri spriest. «Mēs visi redzējām, kādi izaicinājumi bija elektroenerģijas tirgū. Gāzes tirgū mēs pat neesam redzējuši gāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumus, lai izdarītu secinājumus par to, cik aktīvs būs tirgus, vai būs viegli mainīt gāzes tirgotāju. Uzņēmējdarbībā ir jābūt gataviem izmantot iespējas, ja tādas rodas. Mēs ceram, ka šādas iespējas būs, bet šobrīd mēs pat nevaram pateikt, cik liela ir šī iespēja,» pauda «Enefit» vadītājs.

Vienlaikus viņš pieļāva, ka gāzes tirgū «Enefit» varētu darboties arī mājsaimniecību segmentā - Igaunijā «Eesti Energia» gan patlaban koncentrējas uz biznesa klientiem.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka 2017.gada aprīlī Latvijā atvērs gāzes tirgu un patērētāji brīvi varēs izvēlēties tirgotāju.

«Enefit» ir elektroenerģijas pārdevējs Latvijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū. Uzņēmums pieder Igaunijas energokompānijai «Eesti Energia».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu