Berluskoni pārliecināts par uzticības balsojumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni nosodījis pret viņu sākto "melu un neslavas celšanas" kampaņu un paudis pārliecību, ka izdosies izturēt otrdien parlamentā gaidāmo uzticības balsojumu viņa vadītajai valdībai.

Otrdien plānotais balsojums solās būt ārkārtīgi sīvs, un, kā pajokojis Itālijas prezidents Džordžo Napolitāno, rezultātu var prognozēt "tikai tie, kam ir kristāla bumba".

Taču pats Berluskoni nešaubās, ka izturēs uzticības balsojumu. "Mēnešiem ilgi Itālijas sabiedrisko dzīvi paralizējusi bezatbildīga politiskā krīze," savā vēstījumā atbalstītājiem norāda valdības vadītājs. "Šīs krīzes pamatā ir meli un neslava, kas vērsta pret premjerministru."

Berluskoni pirmdien uzstāsies Senātā ar programmas runu, un otrdien abās parlamenta palātās notiks uzticības balsojums. Ja valdība kādu no tiem neiztur, tai jāatkāpjas. Tad sekotu vai nu jaunas koalīcijas izveidošana, vai jaunas vēlēšanas.

Senātā Berluskoni valdībai ir pietiekams atbalsts, taču balsojums parlamenta apakšpalātā Itālijas premjerministram varētu nest nepatīkamus pārsteigumus. Jau vairākkārt ziņots, ka pret valdības vadītāju vēršas viņa kādreizējā sabiedrotā parlamenta apakšpalātas spīkera Džanfranko Fini atbalstītāji.

Berluskoni optimismu par pamatotu neuzskata Fini, kurš nešaubās, ka parlaments valdībai izteiks neuzticību.

"Man nav kristāla bumbas, taču es nešaubos, ka Berluskoni nebūs uzticības," intervijā raidsabiedrībai "Rai 3" norāda Fini.

Viņaprāt, Berluskoni ir zaudējis tautas uzticību, un tādēļ viņam būtu jāatkāpjas, lai valsts varētu turpināt attīstīties.

"Ja neuzticības balsojums būs neveiksmīgs, mēs nonāksim situācijā, kad mums būs valdība, kas centīsies izdzīvot. Tā nav stabila valdība, tā ir valdība, kas stāv uz vietas," pārliecināts politiķis.

Tikmēr desmitiem tūkstoši cilvēku sestdien bija izgājuši Romas ielās, pieprasot valdības maiņu

Demonstrantu nogādāšanai Romā lielākais opozīcijas spēks - Demokrātiskā partija - bija nolīgusi 18 vilcienus, 1500 autobusus un pat divus kuģus.

Ja Berluskoni neizturēs parlamenta uzticības balsojumu un tiktu izsludinātas jaunas vēlēšanas, viņa pārstāvētā Brīvības tautas partija (PDL) un tās koalīcijas partneri Ziemeļu līga tajās varētu saņemt 39,6% balsu, liecina sestdien publiskota sabiedriskās domas aptauja. Savukārt Demokrātiskā partija un tās lielākie sabiedrotie - partija "Vērtību Itālija" - kopā varētu rēķināties ar 31,2% balsu, bet par Centra savienību (UdC) un Fini vadīto "Itālijas nākotne un brīvība" (FLI) savu balsi būtu gatavi atdot attiecīgi 5,3% un 6,9% vēlētāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu