Aizturēts korupcijā aizdomās turētais Horvātijas ekspremjers (4)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Austrijā piektdien aizturēts bijušais Horvātijas premjerministrs Ivo Sanaders, kuru Horvātijā tur aizdomās par korupciju.

Austrijas amatpersonas informēja, ka Sanaders aizturēts Zalcburgas federālajā zemē.

Tagad tiesai jālemj par Sanadera izdošanu Austrijai.

Horvātijas prokuratūra bija izdevusi orderi Sanadera aizturēšanai, kurš ceturtdien atstāja valsti neilgi pirms parlamenta lēmuma atcelt viņa tiesisko neaizskaramību.

Zagrebas tiesas izmeklēšanas tiesnesis ceturtdien apstiprināja prokurora pieprasījumu aizturēt Sanaderu, bet tad noskaidrojās, ka viņš jau ir izbraucis no valsts.

Iekšlietu ministrija ceturtdienas vakarā paziņoja, ka Sanaders izbraucis uz Slovēniju dažas stundas pirms parlamenta balsojuma. Sanadera advokāts apgalvoja, ka ekspremjers ir devies plānotā biznesa braucienā un atgriezīsies Horvātijā pēc trim vai četrām dienām.

Nacionālais pretkorupcijas birojs ir sācis izmeklēšanu pret Sanaderu par varas ļaunprātīgu izmantošanu.

Sanaders ir pirmais Horvātijas valdības vadītājs, pret kuru uzsākta izmeklēšana saistībā ar korupciju. Viņš bija premjerministrs un valdošās konservatīvās partijas "Horvātijas Demokrātiskā savienība" (HDZ) vadītājs no 2003. līdz 2009.gadam, kad negaidīti atkāpās no premjera amata.

Sanaders janvārī tika izslēgts no HDZ par premjerministres Jadrankas Kosoras kritizēšanu, bet saglabāja vietu parlamentā kā neatkarīgs deputāts.

Horvātijas plašsaziņas līdzekļi ir vairākkārt ziņojuši par Sanadera iespējamu korupciju, tostarp saistībā ar Austrijas banku "Hypo". Mediji ziņoja, ka pēc Sanadera rīkojumiem esot slēgti darījumi par fiktīviem pakalpojumiem un iegūtā nauda nonākusi privātpersonu kabatās vai tikusi izmantota par aizsegu HDZ finansēšanai.

Bijušajam Sanadera valdības aizsardzības ministram Berislavam Rončevičam pirmdien tika piespriests piecu gadu cietumsods par korupciju. Rončeviča notiesāšana bija kārtējais apliecinājums, ka Horvātija apņēmusies izpildīt Eiropas Savienības (ES) prasības apkarot korupciju politikā un valsts firmās, lai nākamgad varētu pabeigt ES iestāšanās sarunas.

Pēc Sanadera demisijas Horvātijā ir pastiprinājusies cīņa pret korupciju valsts administrācijā un valsts kompānijās. Vairākas augstas amatpersonas ir tikušas aizturētas un nopratinātas, bet vairumā gadījumu apsūdzības vēl nav izvirzītas.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu