Gruzijā pazudušie Latvijas alpīnisti - pieredzes bagāti kalnā kāpēji (15)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNet lasītājs Normunds Liepiņš

Svanetijas kalnos Gruzijas ziemeļos pazudušie trīs tūristi no Latvijas, kuri, iespējams, iekļuvuši lavīnā, ir pieredzes bagāti kalnā kāpēji, stāstīja alpīnistu kluba "Traverss" kvalifikāciju komisijas priekšsēdētājs Oļegs Mirošņikovs.

Pazudušie kalnā kāpēji bija devušies ekspedīcijā, kas 20.jūlijā no Rīgas izlidoja uz Tbilisi ar mērķi veikt kāpienus Svanetijā - Gruzijas reģionā, kas ir slavens ar vairākām interesantām un savā veidā nozīmīgām Kaukāza virsotnēm.

Mirošņikovs informēja, ka alpīnistu trijotne bija devusies pārgājienā uz Ušbas augstieni pa tās dienvidu nogāzi. Kāpšanai Ušbas kalnā ir divi maršruti - viens ir vieglāks un ved no Krievijas puses, un otrs ir sarežģītāks un ved no Svanetijas. Tieši to bija izvēlējušies trīs alpīnisti. "Alpīnisti jau agrāk bija veikuši šādas grūtības pakāpes maršrutus, līdz ar to bija pilnībā gatavi šim kāpienam. Maršruts, pa kuru izvēlējās kāpt mūsu alpīnisti, netiek uzskatīts par īpaši sarežģītu savā kalnu kategorijā," norādīja Mirošņikovs.

Mirošņikovs atzina, ka situāciju uz kalna acīmredzot ļoti sarežģīja sliktie laika apstākļi, kā rezultātā izvēlētais maršruts kļuva lavīnbīstams.

"Alpīnisti, kā jau ierasts, tika sadalīti divu līdz sešu cilvēku grupās. Alpīnisti dodas iekarot virsotni no bāzes nometnes, izvēloties maršrutu atbilstoši savai kvalifikācijai un iepriekšējai kalnā kāpšanas pieredzei. Arī šajā gadījumā alpīnistu pārgājiens bija organizēts pēc šāda principa. Kad Anatolija Sukova grupa neatgriezās kontroltermiņā, tika sākta viņu meklēšana," sacīja Mirošņikovs.

Kluba pārstāvis atzina, ka pagaidām nekādu rezultātu meklēšanai nav. Galvenā versija ir tāda, ka alpīnistus aiznesusi sniega lavīna, taču pilnībā apgalvot to nevar.

Alpīnisma instruktors un vortāla "www.vx.lv" redaktors Kristaps Liepiņš norādīja, ka lavīnas mēdz būt ļoti dažādas. "Šajā gadījumā grūti teikt, bet šķiet, ka cerības atrast dzīvus pazudušos alpīnistus ir mazas. Ušba nav ļoti bīstama, tomēr uz tās notikuši daudzi nelaimes gadījumi. Arī maršruti uz Ušbu ved dažādi, konkrētais, trijnieka izvēlētais ir vidējas grūtības kategorijas, un par to zināms, ka tas var būt lavīnbīstams zināmos laika apstākļos," atzīmēja Liepiņš.

Alpīnistu kluba "Traverss" mājaslapā ievietota informācija, kurā norādīts, ka alpīnistu trijotne uz virsotni izgāja 1.augustā, taču paredzētajā dienā - 4.augustā - grupa neatgriezās. Sliktie laika apstākļi neesot ļāvuši uzreiz sākt meklēšanu.

Kā ziņots, pārgājienā uz Ušbas kalnu Svanetijas reģiona pilsētā Mestijā, kas atrodas tuvu Gruzijas, Krievijas un Abhāzijas robežai, bija devusies 15 tūristu grupa no Latvijas. Ekspedīcijā piedalījās vairāku Latvijas pilsētu pārstāvji un divi cilvēki no Sanktpēterburgas.

Trīs no tūristiem - 29 gadus vecais Anatolijs Sukovs, 39 gadus vecais Antons Kaļdi un 25 gadus vecais Andrejs Leskovs - nolēmuši iekarot 4710 metrus augstā kalna virsotni. Pārējie grupas biedri gaidīja trīs kalnā kāpēju atgriešanos. Kad viņi noteiktajā laikā neieradās, tūristi sacēluši trauksmi Gruzijas robežsardzē.

Gruzijas robežsargi trešdien kalna nogāzē atraduši pazudušo tūristu mantas - teltis, fotoaparātus un mugursomas.

Glābšanas operācija turpinās, bet robežsargiem ir bažas, ka Latvijas tūristi iekļuvuši lavīnā un, visdrīzāk, gājuši bojā.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu