​Ziemeļkoreja noliedz līdzdalību kiberuzbrukumā «Sony Pictures»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemeļkoreja svētdien noliedza līdzdalību kiberuzbrukumā kinostudijai «Sony Pictures», bet atzina šo uzbrukumu par «taisnīgu rīcību», kuru var būt sarīkojuši Phenjanas atbalstītāji sašutumā par Holivudas komēdiju, kurā parādīta fiktīva sazvērestība ar mērķi nogalināt Ziemeļkorejas vadītāju Kimu Džongunu.

«Ielaušanās «Sony Pictures» [datortīklā] var būt [Ziemeļkorejas] atbalstītāju un simpatizētāju taisnīga rīcība, atbildot uz tās aicinājumu,» Ziemeļkorejas oficiozam Korejas Centrālajai ziņu aģentūrai (KCNA) paziņoja Nacionālās aizsardzības komisija.

«Sony Pictures» filmā «Intervija» («The Interview») aktieri Sets Rougens un Džeimss Franko tēlo divus televīzijas žurnālistus, kuri ierodas Phenjanā intervēt Kimu un saņem ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) uzdevumu viņu nogalināt.

Šī filma izpelnījās Phenjanas sašutumu, kas to jūnijā nosauca par «neķītru teroraktu» un brīdināja par «nesaudzīgu atbildi» tās veidotājiem.

Hakeri, kas novembrī uzlauza «Sony Pictures» datortīklu, ir nopludinājuši personīgo informāciju par 47 tūkstošiem cilvēku, tostarp slavenībām. Šis uzbrukums arī padarīja šīs studijas oficiāli neizlaistās filmas pieejamas nelegālās failu apmaiņas vietnēs.

Mediju ziņās norādīts, ka šis uzbrukums šablona ziņā atbilst Ziemeļkorejas agrāk veiktiem kiberuzbrukumiem.

Ziemeļkorejas Nacionālās aizsardzības komisija noraidīja šīs mediju ziņas kā «nepatiesas baumas», bet kritizēja «Sony» par šīs filmas producēšanu, kura «aizskārusi [Ziemeļkorejas] augstākās vadības cieņu».

«Mēs nezinām, kur Amerikā «Sony Pictures» atrodas un par kādiem nodarījumiem tā kļuvusi par šī uzbrukuma mērķi, un mēs arī nejūtam vajadzību to zināt,» paziņoja Nacionālās aizsardzības komisijas preses sekretārs.

«Tomēr mēs skaidri zinām, ka «Sony Pictures» ir tā [studija], kas gatavojās producēt filmu, šādi atbalstot teroraktu un aizskarot [Ziemeļkorejas] augstākās vadības,» sacīja Nacionālās aizsardzības komisijas preses sekretārs.

Viņš brīdināja, ka Ziemeļkorejai ir «liels skaits atbalstītāju un simpatizētāju .. visā pasaulē», ieskaitot šī kiberuzbrukuma organizētājus.

«Sony Pictures» personāls piektdien saņēma e-pasta vēstuli no hakeriem, kuri bija uzlauzuši tās datortīklu, un vēstules sūtītāji brīdināja, ka šīs firmas darbiniekiem un viņu tuviniekiem draud «briesmas».

E-pasta vēstules sūtītāji nosauca sevi par grupu «Miera sargi». Viņi brīdināja «Sony Pictures» darbiniekus, ka «jūs atstās visas cerības un «Sony Pictures» sabruks».

«Sony Pictures» raksturoja šo kiberuzbrukumu kā «nekaunīgu», bet atzina, ka tā rīkotāji vēl nav zināmi.

Ziemeļkoreja pēdējos gados ir sarīkojusi vairākus kiberuzbrukumus Dienvidkorejai, tostarp pērn notikušu uzbrukumu tās bankām un raidsabiedrībām.

Filmu «Intervija» ir paredzēts izlaist ASV Ziemassvētku dienā, bet Dienvidkorejā tā netiks demonstrēta filmas delikātā temata dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu