SVF šogad Latvijas IKP pieaugumu prognozē par 3,2%

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) prognozē, ka šogad Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaugs par 3,2%, bet nākamgad ekonomikas izaugsmes temps sasniegs 3,6%.

Šādas prognozes SVF ir iekļāvis savā jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām («World Economic Outlook»), kas publiskots otrdien.

Līdz ar to SVF ir pazeminājis Latvijas ekonomikas izaugsmes perspektīvu šim gadam,

jo iepriekšējā pārskatā, kas tika publiskots oktobrī, SVF prognozēja Latvijai 3,3% lielu IKP pieaugumu.

Savukārt

inflācija Latvijā šogad prognozēta 0,5%, bet nākamgad tā pakāpšoties līdz 1,5%.

Pēc SVF aplēsēm bezdarbs saruks līdz 9,5% šogad un 9,1% nākamgad, bet kārtējo maksājumu konta deficīts pieaugs līdz 2,0% no IKP šogad un 2,2% nākamgad.

Lielāku nekā Latvijai IKP pieaugumu šogad eiro zonas valstu vidū SVF prognozē Īrijā,

kur tas tiek lēsts 5,0% apmērā šogad un 3,6% apmērā nākamgad, kā arī Luksemburgā (3,5% ekonomikas izaugsme šogad un 3,4% nākamgad), Maltā (3,5% šogad un 3,0% nākamgad), Slovākijā (3,3% šogad un 3,4% nākamgad).

Lietuvā, pēc SVF aplēsēm, šogad un nākamgad IKP palielināsies attiecīgi par 2,7% un 3,1%.

Inflāciju SVF Lietuvā sagaida 0,6% apmērā šogad un 1,9% apmērā nākamgad. Pērn oktobrī SVF prognozēja, ka Lietuvas ekonomikas izaugsme šogad būs 2,6%, bet inflācija - 1,6%. Bezdarba līmeņa samazinājums tiek prognozēts līdz 8,6% šogad un 8,5% nākamgad, bet kārtējo maksājumu konta deficīts šogad sasniegs 3,0% no IKP un nākamgad 2,9% no IKP.

Igaunijā SVF šogad sagaida ekonomikas izaugsmi 2,2% apmērā, kas nākamgad paātrināšoties līdz 2,8%.

Tiek prognozēts, ka patēriņa cenas šogad Igaunijā pieaugs par 2,0%, bet nākamgad - par 2,9%. Oktobrī SVF publicēja prognozi, kurā Igaunijas IKP pieaugums šim gadam tika lēsts 2,9%, bet inflācija - 1,6%. Bezdarbs Igaunijā, kā lēš fonds, gan šogad, gan nākamgad būs 6,5%, bet kārtējo maksājumu kontā šogad būs pārpalikums 1,2% no IKP un nākamgad 0,5% no IKP.

Attīstītajās Eiropas valstīs, pēc SVF aplēsēm, kopumā šogad IKP pieaugs par 1,6%, bet nākamgad - par 1,8%.

Eiro zonā, kā prognozē SVF, IKP šogad pieaugs par 1,5%, bet nākamgad kāps par 1,6%. 19 valstu veidotajā eiro zonā inflācija šogad tiek gaidīta 0,5% apmērā, bet nākamgad patēriņa cenu pieaugums sasniegšot 1,3%.

No attīstītajām Eiropas valstīm

IKP kritums šogad gaidāms vienīgi Grieķijā - 0,6% apmērā,

prognozē SVF, lēšot, ka nākamgad šajā ekonomikas un bēgļu krīzes novārdzinātajā valstī ekonomikas apmērs pieaugs par 2,7%.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā IKP pieaugums šogad tiek prognozēts 1,5% apmērā, bet nākamgad tas sasniegšot 1,6%.

Savukārt SVF Eiropas attīstības reģionā šogad prognozē IKP pieaugumu par 3,5%, bet nākamgad - 3,3%. Šajā valstu grupā, piemēram, Turcijai tiek prognozēts IKP pieaugums 3,8% šogad un 3,4% nākamgad. Polijai gan šogad, gan nākamgad tiek lēsta ekonomikas izaugsme 3,6% apmērā.

ASV ekonomikas izaugsmi SVF prognozē šogad par 2,4%, bet nākamgad – par 2,5%,

bet Japānas IKP pieaugums šogad būšot 0,5%, bet nākamgad gaidāms IKP sarukums 0,1% apmērā.

Ķīnā šogad tiek prognozēta ekonomikas izaugsme par 6,5%, bet nākamgad – par 6,2%, bet Indijā gan šogad, gan nākamgad IKP pieaugums tiek gaidīts 7,5% apmērā.
Krievijā SVF prognozē IKP kritumu par 1,8% šogad, bet nākamgad tiek gaidīta 0,8% ekonomikas izaugsme.

Savukārt Ukrainā, neskaitot Krievijas anektēto Krimas pussalu, šogad gaidāms IKP pieaugums par 1,5%, bet nākamgad ekonomikas izaugsme sasniegs 2,5%, lēš SVF.

Pasaules ekonomikas izaugsmi šogad SVF prognozē 3,2% apmērā, kas ir par 0,1 procenta punktu mazāk nekā pagājušā gada sniegums

un par 0,2 procenta punktiem mazāk nekā janvārī prognozētais pasaules IKP pieaugums. Nākamajā gadā SVF sagaida pasaules ekonomikas izaugsmes pastiprināšanos, un tā sasniegšot 3,5%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu