Topinambūri, olas, Vegeta pēc garšas, eļļa cepšanai, rīvēts siers.
Topinambūrus nomizo, apslaka citronu sulā (lai nekļūtu melni), rīvē uz rupjās rīves, uzkaisa sāli, ļauj atsuloties, tad izkāš, pievieno olu, Vegetu un samaisa. Pannā uzkarsē eļļu, liek ar karoti topinambūru masu un cep brūnas pankūciņas. Gatavām uzkaisa rīvētu sieru un ļauj izkust. Pasniedz ar krējumu vai majonēzi. Garša līdzīga ceptiem kartupeļiem. Pankūku masai var pievienot miltus.
400 g topinambūra, 100 g siera, 60 g putukrējuma,
2 olas (baltumi), 3 ēdamkarotes sviesta.
Nomizotu, sīki sagrieztu topinambūru sautē sviestā un karstu izberž, šo masu samaisa ar rīvētu sieru, putukrējumu un saputotu olas baltumu. Visu samaisa, liek uz pannas, kas ieziesta ar sviestu un apkaisīta miltiem, kuri sabrūnināti uz pannas, pārkaisa ar sieru un cep. Pasniedz tajā pašā traukā, kur cepts.
Siers, olas, skābais krējums, topinambūrs,
apcepšanai sviests, zaļumi.
Nomizotu topinambūru sagriež šķēlēs un viegli apcep sviestā. Pēc tam pārlej ar olu un krējuma maisījumu. Liek cepeškrāsnī, beigās sacepumam uzber sarīvētu sieru un zaļumus.
Ar olu sacepts topinambūrs
300 g topinambūra, 2 ēdamkarotes sviesta,
2 olas, 100 g skāba krējuma, 50 g siera.
Topinambūru nomizo, sagriež šķēlītēs un izsautē traukā ar sviestu, sevišķi stipri neapcepot. Pirms pasniegšanas galdā cepto topinambūru liek uz pannas un pārlej ar jēlām olām, kas samaisītas ar skābu krējumu un sieru, un cep cepeškrāsnī.
300 g topinambūra, 30 g pētersīļu zaļumu,
100 g mērces, 50 g tauku cepšanai.
Mīklai: 100 g miltu, 1 ola, 1 ēdamkarote rafinētas augu eļļas, 100 g piena, sāls pēc garšas.
Pagatavo šķidru sāļu rauga mīklu. Olas dzeltenumus sakuļ ar augu eļļu, pielej pienu, kurā iepriekš izšķīdināta sāls. Ieber izsijātus miltus, labi samaisa, pēc tam pieliek stipri saputotu olas baltumu un vēlreiz samaisa.
Nomizotus topinambūrus sagriež 1 cm biezās šķēlītēs, apcep sviestā un ļauj atdzist. Pirms pasniegšanas šķēlītes ieliek mīklā un cep, līdz izveidojas brūna garoziņa. Galdā pasniedz ar ceptiem pētersīļu zaļumiem traukā, kas nosegts ar papīra salveti. Tomātu mērci pasniedz mērces traukā.
800 grami topinambūra, 3 olu dzeltenumi,
1 ēd. k. sviesta, sāls un pipari, eļļa.
Mērcei: 1 ēd. k. sviesta, 2 ēd. k. tomātu mērces,
Notīra topinambūra bumbuļus un vāra ūdenī, kam pievienota šķipsniņa sāls un ēdamkarote citrona sulas. Nokāš (1 glāzi nokāstā šķidruma saglabā), izspiež caur sietu, pievieno 3 olu dzeltenumus, 1 ēdamkaroti kausēta sviesta, pēc garšas – sāli un piparus, tad apviļā miltos un cep pannā. Pasniedz ar mērci, ko gatavo uz pannas, 1 ēdamkarotē sviesta sabrūninot 1 ēdamkaroti miltu, tad pievienojot 1 glāzi šķidruma, kurā topinambūri vārījās, 2 – 3 ēdamkarotes kečupa vai tomātu pastas, 2 tējkarotes cukura un 1 ēdamkaroti krējuma. Bērniem labāk izvēlēties tomātu pastu (ja mazais vispār šādu produktu panes), turklāt jāievēro, ka jau atvērtai tomātu pastai ir īss uzglabāšanas termiņš