VN tiesā apstrīd LK meitasuzņēmuma darījumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

AS "Latvijas Kuģniecība" (LK) lielākā akcionāre AS "Ventspils nafta" iesniegusi Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijai prasības pieteikumu, lūdzot atzīt par spēkā neesošu LK meitassabiedrības darījumu.

Paziņojumā biržā "NASDAQ OMX Riga" VN norāda, ka šāds lēmums pieņemts, lai pārtrauktu LK mantas izsaimniekošanu.

VN vēlas atzīt par spēkā neesošu šā gada 21.maijā notikušu darījumu, kas tika noslēgts starp Kiprā reģistrēto "Nilarda Holdings" un Libērijā reģistrēto "Sagewood Trading Inc", kas ir LK īpašumā esošā uzņēmuma "Latmar Holdings Corporation" meitassabiedrība.

Proti, "Sagewood Trading Inc" no "Nilarda Holdings" iegādājusies visas SIA "Nafta Invest" kapitāldaļas.

VN secinājusi, ka šis darījums negatīvi ietekmē LK, radot izmaiņas tās aktīvu sastāvā un naudas plūsmā, tādējādi ietekmējot arī pašu VN.

"VN ir pietiekams pamats uzskatīt, ka kapitāla daļas, visticamāk, tika pārdotas "Sagewood Trading Inc" par 25 000 000 dolāru (12 550 000 latu), un šis pirkums ir radījis "Sagewood Trading Inc" un pastarpināti arī LK un tās akcionāriem ievērojamus zaudējumus," teikts VN paziņojumā.

Tāpēc VN lūgusi atzīt par spēkā neesošiem LK valdes lēmumu par SIA "Nafta Invest" kapitāla daļu pirkumu un lēmumu, ar kuru tika dota piekrišana SIA "Nafta Invest" kapitāla daļu pirkuma līguma noslēgšanai.

VN paziņojumā arī norāda, ka šā gada sākumā ieceltā VN valde vairs neuzticas 2008.gada sākumā ievēlētajiem LK padomes locekļiem un vairumam viņu ieceltās vadības, jo, izvērtējot publiski pieejamo informāciju un ņemot vērā, ka nav iesniegti apstiprināti pārskati par pagājušo gadu, varot secināt, ka LK padome pieļauj tādu valdes rīcību, kas, visticamāk, rada un turpinās radīt LK būtiskus zaudējumus.

VN vēlas izmantot savas akcionāra tiesības un atcelt pašreizējos LK padomes locekļus, lai "visi LK akcionāri varētu iecelt jaunu leģitīmu padomi, un tādējādi panākt izmaiņas vadībā un uzņēmuma darbībā, kas tieši saistītas ar tā spēju izdzīvot".

"Iespējams, ka jaunu padomes locekļu iecelšana atklās virkni līdz šim neatklātu likuma pārkāpumu un aizdomīgu darījumu. Šis iemesls un vēlme turpināt saņemt nesamērīgi augstu padomes locekļu atalgojumu, visticamāk, ir pamatā LK esošo valdes un padomes locekļu liktajiem šķēršļiem akcionāru sapulces sasaukšanai, neizpildot likumā noteiktajā termiņā VN pieprasījumu sasaukt akcionāru sapulci, bez tiesiska pamata pārceļot sapulci vai nosakot nesamērīgi vēlu nākamās sapulces datumu. Šādas LK amatpersonu rīcības rezultātā LK akcionāri faktiski tiek atstumti no LK pārvaldīšanas," pauž VN, kurai pieder 49,9% LK pamatkapitāla.

Kā ziņots, VN vērsusies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu sākt kriminālprocesu pret LK amatpersonām, liecina paziņojums "NASDAQ OMX Riga" biržā.

Kā paziņojumā skaidro uzņēmums, VN izmantojusi visas tiesiskas iespējas panākt LK akcionāru sapulces sasaukšanu, taču LK amatpersonas turpina slēgt "apšaubāmus darījumus". Kriminālprocesu lūgts sākt par pilnvaru ļaunprātīga izmantošanu un pārsniegšanu, piesavināšanos, kā arī gada pārskatu savlaicīgu neiesniegšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu