Kur dzīvo bagāti krievi Maskavā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dīvošanai Maskavā izvēlējies leģendāro namu - tā saukto namu Krastmalā, kas savulaik celts pēc Staļina rīkojuma un par tā iedzīvotājiem pat sarakstīta grāmata.

Nams krastmalā ar Staļina lāstu

Pastaigājoties pa Maskavas Kremļa teritoriju, nevar nepamanīt ēku otrpus Maskavas upei, kuras jumtu jau vairākus gadus rotā "Mercedes" reklāma. Serafimoviča ielā 2 atrodas funkcionālisma stilā celts nams, kura populārākie iedzīvotāji patlaban ir komiķis un Maskavas Estrādes teātra mākslinieciskais vadītājs Genadijs Hazanovs un teātra režisors Romans Viktjuks, kā arī dziedātājs Sergejs Lazarevs. Viens kvadrātmetrs šajā mājā patlaban maksā aptuveni 20 000 dolāru, un tur ir dzīvokļi ar 5—12 istabām.

Ēka, ko pēc Staļina pavēles tieši pretī Kremlim uzbūvēja no 1928. līdz 1931. gadam, savulaik tika uzskatīta par vienu no lepnākajiem dzīvojamajiem namiem Maskavā. Tiesa gan, vienkāršajai tautai tas bija tikpat nesasniedzams kā Kremļa rubīna zvaigznes, jo šī māja bija paredzēta tikai augstākajiem PSKP darbiniekiem un izcilākajiem revolucionāriem. Ēkai bija sava sapulču telpa un kinoteātris "Udarņik" (tagad — Estrādes teātris), ēdnīca (tās dēļ virtuves dzīvokļos bija ļoti mazas un paredzētas tikai no ēdnīcas atnesto ēdienu uzsildīšanai), bibliotēka, poliklīnika, mazuļu silītes un bērnudārzs (tas tika izbūvēts uz ēkas jumta), pārtikas un saimniecības preču veikali, veļas mazgātava, krājkase un pat sava pasta nodaļa.

Ēka bija zīmīga ar to, ka tās 24 kāpņutelpas 24 stundas diennaktī apsargāja VDK darbinieki formastērpos, bet 505 tajā esošie dzīvokļi bija iekārtoti kā kopmītnes — visos bija vienādas mēbeles, bet neviena no tām nepiederēja iedzīvotājiem. Grīdas sedza ozolkoka parkets, bet griestu dekorējumus izgatavoja Ermitāžas mākslinieki — restauratori. Diemžēl 80. gadu sākumā kapitālā remonta laikā ēkas iekārtojums tika daļēji iznīcināts.

Šajā namā savulaik dzīvoja arī vairāki latvieši — lidotājs Jēkabs Alksnis, PSRS galvenais izlūks Jānis Bērziņš, revolucionārs Jēkabs Peterss, kā arī rakstnieks Jurijs Trifonovs, kas par šīs mājas iedzīvotāju traģiskajiem likteņiem sarakstīja grāmatu "Nams krastmalā". Var teikt, ka šis nams bija ar Staļina lāstu, jo aptuveni trešo daļu no mājas 2000 iedzīvotājiem skāra Staļina "tīrīšanas" 1937.—1938. gadā, no kurām izdevās paglābties "tautu tēva" dēlam Vasilijam un meitai Svetlanai, kuriem šeit bija piešķirti dzīvokļi.

Interesanti, ka tieši no šīs ēkas ceturtā stāva loga savulaik tika uzzīmēta gravīra, kas vēlāk ieguva iesauku "trīsrubļu panorāma", jo tika drukāta uz PSRS laika zaļajām trīs rubļu banknotēm.

Dzīvot blakus parlamentam

Dzīvot blakus valsts parlamentam ir prestiži ikvienā valstī, un to ir sapratuši arī vairāki Krievijā pazīstami cilvēki. 1953. gadā celtajā namā Ročģeļskaja ielā dzīvo dziedātājs Oļegs Gazmanovs ar dēlu Radionu, bijušais TV diktors Jevgeņijs Kiseļevs un dziedātājs Boriss Moisejevs, kas nesen iegādājies vēl vienu plašu dzīvokli pilsētas centrā. Ēka ir interesanta ar to, ka starp tās stāviem ir izbūvētas aptuveni 50 cm augstas "zemgrīdas ejas", kuras bija paredzēts izmantot ārkārtas situācijās — aukstā kara pašā sākumā dzīvokļus šeit piešķīra ģenerāļiem, admirāļiem un VDK vadībai, kas šīs ejas varēja izmantot bēgšanai. Patlaban viens kvadrātmetrs šajā ēkā maksā vismaz 10 000 dolāru, pat neņemot vērā to, ka kāpņutelpās jau sen vairs nav oriģinālo kristāla lustru, bet slepeno eju durvis pirms dažiem gadiem aizmūrētas.

Arī otrā pusē Krievijas parlamenta ēkai dzīvo vairākas slavenības, no kurām populārākais ir dziedātājs Josifs Kobzons, kam vēl nesen tika liegta iebraukšana Latvijā. Parlamenta tuvumā Kobzonam pieder divi dzīvokļi: viens nesen uzbūvētajā ēkā blakus Lielbritānijas vēstniecībai, otrs — kādreiz PSRS Lielā teātra aktieriem celtajā namā 1. Smoļenskij pereulok, kurā kādreiz mita arī leģendārā baletdejotāja Maija Pļisecka. Patlaban šajā ēkā dzīvo Kobzona dēls Andrejs. Netālu no Kobzona juniora — Smoļenskas krastmalā 1956. gadā celtajā namā pirms dažiem gadiem divstāvīgu dzīvokli piektajā un sestajā stāvā iegādājās populārā raidījuma "KVN" dibinātājs un ilggadējais vadītājs Aleksandrs Masļakovs.

Prom no centra

Maskava jau nav tikai Kremlis, tādēļ cilvēki par dzīvesvietu mēdz izvēlēties arī no Sarkanā laukuma attālākus rajonus. Piemēram, dziedātājs Valerijs Ļeontjevs mitinās Kolokoļņikova šķērsielā. Lai gan Ļeontjeva dzīvoklis atrodas piektajā stāvā, 20. gadsimta sākumā celtā nama fasādi pamatīgi bojā metāla žalūzijas, kas aizsargā dziedātāja apartamentus no saules gaismas (mediji jau rakstīja par Valerija Ļeontjeva savdabīgo prasību viesnīcai "Radisson SAS Daugava" — dziedātāja apmešanās laikā aptumšot visus logus, lai pa tiem neiespīdētu neviens saules stars). Starp citu, nams (līdzīgi kā citu popzvaigzņu mītnes) tiek rūpīgi apsargāts, par ko pārliecinājās arī "Vakara Ziņas" — ieraugot fotogrāfa interesi par Ļeontjeva "Bentley" limuzīnu, kas novietots tieši pie mājas durvīm, no tās nekavējoties izskrēja bruņots apsargs un draudīgi pieprasīja pārtraukt bildēšanu.

Daudz viesmīlīgāka bija kādas augstceltnes Kateļņičeskaja krastmalā dežurante. Viņa neslēpa, ka 1952. gadā uzceltajā 30 stāvu augstajā debesskrāpī joprojām dzīvo populārā dziedātāja Ludmila Zikina, kurai dzīvokli šajā ēkā piešķīra pēc Staļina personīgās pavēles. Pēc Staļiņa pavēles orderus šajā mājā saņēma arī pārējie 4000 iemītnieku, kuri pārcēlās uz karagūstekņu un ieslodzīto uzceltajiem jaunajiem 800 dzīvokļiem. Zikina mīt 14. stāvā aptuveni 100 m2 lielā dzīvoklī. Interesanti, ka Maskavā ir tikai divas šāda tipa dzīvojamās augstceltnes, jo pārējās, kas būvētas arhitektoniski līdzīgā stilā (pavisam — septiņas), ir sabiedriskas — tajās ierīkotas viesnīcas, ministrijas un Maskavas Valsts universitāte. Kādreiz Kateļņičeskaja krastmalas augstceltnes 18. stāvā bija izvietots publiskais skatu laukums, ēkā bija savs gastronoms, grāmatu veikals, veļas mazgātava un krājkase. Vecākie Maskavas iedzīvotāji atceras, ka šeit bija arī kinoteātris, kurā demonstrēja t. s. kara trofeju filmas. Mājas pagalmā izbūvēta pazemes un virszemes autostāvvieta, uz kuras jumta izvietots gaisa dārzs, bet foajē, kuru joprojām apsargā dežurante, atrodas arī avīžu tirdzniecības automāti, kas Maskavā jau tiek uzskatīti par retumu.

Krietni "modernāki" izrādās dziedātāji Alsu un Nikolajs Baskovs, kuru Maskavas dzīvokļi atrodas turpat vai pilsētas nomalē celtajos guļamrajonos. Tiesa gan, naftas magnāta meitai Alsu netālu no Maskavas pieder arī grezna savrupmāja, kuras celtniecībai un iekārtošanai gādīgais tētis atvēlēja "nieka" 50 miljonus dolāru. Uz šā fona pat kinorežisora Sergeja Mihalkova vasarnīca izskatās kā vienkārša būdiņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu