«Zaļā sirds» Mežaparks atsāk pukstēt (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz laiku pamirusī Rīgas "zaļā sirds" – Mežaparks – vāji, tomēr atsākusi pukstēt. Vērienīgajā teritorijā Ķīšezera krastā vienuviet griežas gan sarūsējuši padomju laiku karuseļi, gan ierīkotas velotrases un jaunas piknika vietas, gan plānots būvēt slēpošanas trasi un bānīti, gan dota zaļā gaisma jauna mikrorajona un daudzstāvu ēku būvniecībai.

Piekrītot, ka Mežaparks nīkuļo attīstības koncepcijas un kārtīgu apsaimniekotāju trūkuma dēļ, Rīgas domes deputāti pērn lēma par jaunas pašvaldības aģentūras "Mežaparks" izveidi. Par pašvaldības finansētās aģentūras galvenajiem uzdevumiem tika izvirzīti:

=Mežaparka teritorijas apsaimniekošana;

=mežu kopšana un atjaunošana;

=ēku, būvju un citu objektu pārvaldīšana, ar tiesībām tos iznomāt;

=kultūras, atpūtas un izklaides pasākumu organizēšana;

=publisko pakalpojumu sniegšana privātpersonām;

=piedalīšanās Mežaparka apsaimniekošanas, rekonstrukcijas un attīstības programmu izstrādē un to realizēšanā.

Aģentūras darbības un attīstības stratēģijā 2007. – 2011. gadam Mežaparka esošais stāvoklis raksturots šādi:

=nav teritorijas detālplānojuma;

=mežs un apstādījumi aizauguši;

=īpašumtiesību apliecinošie dokumenti neattēlo faktisko stāvokli, jo daļa ēku vairs neeksistē vai ir pārbūvētas;

=piestātne un peldētava ir sliktā stāvoklī;

=atkritumu tvertņu trūkuma dēļ teritorija ir ļoti piesārņota;

=komunikāciju sistēmas (apgaismojums, ūdensapgāde un kanalizācija) ir atjaunojamas;

=parks nav apsargāts;

=maz ir mūsdienīgu un videi draudzīgu izklaides un atpūtas iespēju;

=niecīgs ēdināšanas iestāžu piedāvājums;

=sliktā stāvokļa dēļ parks zaudē atbilstību kultūras un atpūtas zonai;

=nav bērnu atrakciju un spēļu laukumu;

=Zaļais teātris ir rekonstruējams;

=pasākumu norise nav iespējama infrastruktūras nepilnību un trūkuma dēļ.

Laimes lācis atrasts?

Aptuveni gadu pēc savas darbības uzsākšanas jaunizveidotā institūcija jau var lepoties ar maziem, tomēr nozīmīgiem darbiem un panākumiem Mežaparka sakopšanā. Ilgu laiku novārtā pamestā teritorija Ķīšezera krastā pamazām tiek sakopta:

=ierīkotas desmit piknika vietas ar pamatīgiem koka galdiem un soliem;

=izveidotas divas velotrases – divu un četru kilometru garumā;

=uzsākta Ziedu dārza atjaunošana tā vēsturiskajā vietā – netālu no Mežaparka Lielās estrādes (par 5000 latu no aizaugušās daļas novākti krūmi, nomainīta augsne, kā arī iegādāti dažādu ziedu un meža augu stādi);

=atklātas dabai draudzīgas atrakcijas – jau pāris nedēļas Mežaparkā iespējams braukt ar gravitamobiļiem, pa ūdens virsmu lēkāt ar ūdens ķenguriem, ripot ūdensbumbās, braukt ar līnijdēli, kā arī piedalīties komandas spēlē "meklējam Laimes lāci Mežaparkā" (tās dalībniekiem, pārvarot dažādus šķēršļus, noteiktos laikos jāreģistrējas kontrolpunktos, kuros jāveic dažādi uzdevumi).

Optimistiskie nākotnes plāni mudina domāt, ka Laimes lāča pēdas ir uzietas, jo attīstības vīzijas ir patiesi rožainas. Pašvaldības aģentūras "Mežaparks" kultūras projektu vadītāja Iveta Ārgale ir pārliecināta, ka pēc aptuveni četriem gadiem Mežaparks būs vieta, kuru pamatoti varēs dēvēt par pienācīgu atpūtas vietu galvaspilsētā. Jau šoziem I. Ārgale sola rīdziniekiem iespēju parkā slēpot, bet, iespējams, jau nākamvasar Mežaparka atpūtniekus varētu vizināt bānītis. Par "zaļo sirdi" atbildīgajām amatpersonām padomā radīt atrakciju parku "Mežakaķis", kā arī rodeļu trasi.

Padomju karuseļi griežas uz nebēdu

Līdz tam Mežaparkā ar pilnu sparu un par vēl dārgākām cenām turpina griezties no padomju laikiem saglabājušās atrakcijas. Kaut arī Rīgas dome 2005. gada vasarā nomas līgumu ar uzņēmumu "Atrakcijas" piekrita pagarināt tikai uz vienu gadu, karuseļi pilnā sparā griežas arī šovasar. Rīgas domes Īpašumu departamentā RB guva apstiprinājumu, ka nomas līgums ar šo uzņēmumu ir beidzies. Taču kāpēc atrakcijas tomēr darbojas, RB tā arī neuzzināja, jo departaments uzskatīja, ka atbilde meklējama aģentūrā, un otrādi.

Saskaņā ar aģentūras darbības stratēģiju Mežaparka apsaimniekošanas plānus varētu traucēt finansējuma trūkums, savukārt investoru piesaistei šķērslis varētu būt Ķīšezera applūdes draudi vai netālu esošās naftas bāzes radītie piesārņojumi.

Estrādi rekonstruēs divreiz

Attīstības stratēģijas ietvaros paredzēta arī Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcija. Dziesmu un deju norises vietas demontāžas darbi jau krietnu laiku rit pilnā sparā. Skatuves sānu daļas pilnībā demontētas, skatītāju soliņi tik tālu ieauguši zālē, ka tikpat kā nav redzami. Iecerēts, ka visi demontāžas darbi tiks pabeigti līdz jūlija beigām, lai augustā varētu uzsākt estrādes atjaunošanu. Saskaņā ar aģentūras vīziju Mežaparka Lielajā estrādē turpmāk būs mūsdienīga Dziesmu svētku muzeja ekspozīcija, multifunkcionāla izstāžu zāle, aģentūras biroja telpas, kafejnīca un suvenīru kiosks. Ziemas periodā estrāde būtu piemērota slidotavas, slēpošanas trases, kā arī ragaviņu kalna ierīkošanai. RB jau savulaik aprakstīja Tartu estrādes piemēru – tur ieguldījumu atpelnīšanas un ēkas uzturēšanas nolūkos izklaides vieta ziemas periodā tiek izmantota ļoti līdzīgi.

Saskaņā ar informāciju Iepirkumu uzraudzības biroja interneta mājaslapā Mežaparka Lielo estrādi rekonstruēs uzņēmums "PBLC". Darbu izmaksas tiek rēķinātas aptuveni deviņu miljonu latu apmērā. Tā kā divi pašvaldības rīkotie estrādes rekonstrukcijas darbu konkursi beidzās bez rezultātiem, minētais darbu veicējs noskaidrots sarunu procedūras laikā bez konkursa izsludināšanas.

Estrādi iecerēts rekonstruēt divos posmos:

=līdz 2008. gada Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem tiks veikti darbi, kas nepieciešami svētku dalībnieku drošībai; tiks sakārtota infrastruktūra (atjaunota ūdensvada, kanalizācijas sistēma), veikta apkārtējās vides labiekārtošana;

=līdz 2010. gada Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem estrāde, iespējams, iegūs pavisam citas aprises. Proti, jau šogad iecerēts organizēt iepirkumu procedūru, piesaistot starptautiska mēroga arhitektus, lai rastu labāko arhitektonisko un akustisko risinājumu. 2008. un 2009. gadā iecerēts veikt estrādes rekonstrukciju vai jaunas būvniecību.

Mājas aug kā sēnes

Līdzīgi kā citos galvaspilsētas rajonos arī šķietami klusajā Mežaparkā pilnā sparā rit jaunu, galvenokārt daudzstāvu daudzdzīvokļu, namu celtniecība. Turklāt tuvāko gadu laikā zaļo Mežaparku papildinās pat jauns mikrorajons. Proti, Rīgas domē iesniegts attīstības priekšlikums teritorijai starp Rusova, Ķīšezera un Ezermalas ielu. 452 000 kvadrātmetru kopējā platībā plānots būvēt gan augstceltnes, gan mazākas ēkas. Aptuveni puse namu būs paredzēti dzīvokļiem, bet puse sabiedrisko funkciju objektiem, bērnudārziem, izglītības, veselības aprūpes iestādēm u.c. Jaunajā mikrorajonā nākotnē sliesies izklaižu centri, viesnīcas, biroji, pazemes un virszemes autostāvvietas, kafejnīcas, restorāni, sporta zāles u.c. Projekta investors ir Šveices holdings "Renova Managment AG". Jaunā mikrorajona būvniecībā iecerēts ieguldīt 800 miljonus eiro (560 miljonus latu). Ieceri plānots īstenot piecu līdz astoņu gadu laikā.

***

Solījumi

Pašvaldības aģentūras "Mežaparks" prioritātes

Tuvāko divu gadu laikā plānotie darbi:

Teritorijas sakopšana Ls 50 000 gadā

Atkritumu urnu un soliņu uzstādīšana Ls 10 000

Piknika vietu ierīkošana Ls 300 000

Komunikāciju atjaunošana Ls 300 000

Parka drošības sistēmas ieviešana (videonovērošana, patruļas utt.) Ls 300 000

Satiksmes organizācija parka teritorijā Ls 15 000

Parka atpazīstamība (interneta mājaslapas izveide, parka stila izstrāde, informācijas stendu izgatavošana u.c.) Ls 25 000

Zaļā teātra rekonstrukcija Ls 100 000

Kultūras dzīves atjaunošana un uzturēšana Ls 50 000 gadā

Kopā: Ls 890 000

Tuvāko četru gadu laikā plānotie darbi:

Brīvdabas atpūtas un izklaides parku izveide Ls 100 000

Piekrastes izmantošanas koncepcijas izstrāde sadarbībā

ar Rīgas zoodārzu un ūdenssporta klubu Ls 200 000

Tirdzniecības vietu sagatavošana un iznomāšana Ls 10 000

Kopā: Ls 310 000

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu