Nodokļu maksātāju raksturīgākās kļūdas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kādas ir visbiežāk konstatētās nodokļu maksātāju kļūdas par minimālo algu un darba laika uzskaiti un kādi ir jaunie noteikumi kredītu izsniegšanai?

– Kādi ir jaunie noteikumi kredītu izsniegšanai? – 2007.gada 23.jūnijā stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi "Kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienests izsniedz izziņu par kredīta ņēmēja ienākumiem".

Noteikumi izdoti saskaņā ar "Patērētāju tiesību aizsardzības likuma" 8.pantu, un 12.jūnijā stājās spēkā grozījumi, kuri nosaka, ka pirms kredīta izsniegšanas kredīta devējs pieprasa un saņem Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par kredīta ņēmēja ienākumiem, ja pieprasītais kredīts vienāds ar 100 minimālajām mēnešalgām vai lielāks. 2007.gadā šī summa ir 12000 (Ls 120 × 100) latu un lielāka.

Izziņu nepieprasa, ja kredīta ņēmējs ir valsts amatpersona un informācija par viņa ienākumiem ir publiski pieejama.

Turpmāk, lai saņemtu izziņu par ienākumiem, kredīta ņēmējam jāvēršas Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes nodaļā atbilstoši deklarētās dzīvesvietas adresei.

– Kādas ir visbiežāk konstatētās nodokļu maksātāju kļūdas par minimālo algu un darba laika uzskaiti? – Raksturīgākā kļūda – Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas aprēķinātas no darba algas, kas ir mazāka par Ministru kabineta noteikumos "Noteikumi par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundu tarifa likmi" noteikto minimālo darba algu, bet nav iesniegta darba laika uzskaites tabele, kura apstiprinātu, ka darbinieks strādā nepilnu darba dienu.

Saskaņā ar "Darba likuma" 137.panta pirmo daļu darba devēja pienākums ir precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas un virsstundas, arī nakts laikā, sestdienās, svētdienās un svētku dienās nostrādātās stundas.

Ja darba devējs nevar dokumentāri pierādīt darbinieka nostrādātās stundas (nav kārtojis darba laika uzskaiti), tiek piemērota likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 16.1. panta piektajā daļā noteiktā atbildība: ja darba ņēmējam – personai, kas uz darba līguma pamata par nolīgto darba samaksu veic noteiktu darbu darba devēja vadībā, darba devējs aprēķinājis obligātās iemaksas no darba algas, kas ir mazāka par Ministru kabineta noteikto minimālo darba algu, un nav attaisnojoša dokumenta, kas to apstiprina, nodokļu administrācija piedzen no darba devēja obligātās iemaksas un naudassodu trīskāršā obligāto iemaksu apmērā no summas, kas atbilst Ministru kabineta noteiktajam minimālās darba algas apmēram.

Atbildes sagatavoja VID Kurzemes Reģionālās iestādes Liepājas nodaļas Nodokļu maksātāju konsultācijas daļas priekšniece Ona Vissonova

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu