Ja būs daudz naudas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mēs jau trešo reizi stāstām par Mežu ielas 41.mājas patstāvīgās saimniekošanas pieredzi. Tādā veidā ir vieglāk sekot visām tendencēm. Pirmo reizi, apmēram pirms pusotra gada, mājas vecākā NATĀLIJA SEMJONOVA dalījās pieredzē, nolemjot atteikties no namu pārvaldes "Jaunliepāja" aizgādnības, pēc tam bija grūtais darbības sākums valdes priekšsēdētājas lomā. Šodien ir gan apstiprinājušās viņas agrākās prognozes, gan saskatāma vairāk vai mazāk skaidra perspektīva.

– Ir zināms, ka ar naudu var kaut vai kalnus gāzt. Vai situācija uzlabojas? – Viena gada un četru mēnešu laikā mēs esam paveikuši vairāk nekā iepriekšējos desmit gados. Nomainījām četrdesmit logus kāpņu telpās, divus logus ratnīcās, ierīkojām divas metāla durvis, iegādājāmies sūkni, kas palielina spiedienu, nomainījām boileri, ierīkojām sensoro apgaismojumu, veicām liftu remontu, pārbaudījām siltuma skaitītājus, izolējām cauruļvadus bēniņos, veicām deratizāciju, pļāvām zāli un tā tālāk. No 1.jūlija nolēmām paaugstināt maksu mājas uzturēšanai līdz 40 santīmiem par kvadrātmetru. Tagad gada laikā mums ienāks 18317 latu agrāko 10990 latu vietā. Atalgojumam mēnesī aiziet tikai 160 latu plus nodokļi. Protams, daudz kas būs atkarīgs no maksājumiem par apkuri. Enerģijas patēriņš samazinās. Pagājušajā sezonā, pārrēķinot uz platību, vidēji maksājām 52 santīmus par kvadrātmetru normatīvo 87 santīmu vietā.

– Vai veicāt arī kādus lielākus darbus? – Mēs pasūtījām energoauditu, jāsiltina gala sienas. Tādēļ būs jāņem kredīts. Es zinu, ka diemžēl daži šo situāciju iztēlojas šādi: Semjonova dodas uz banku, saņem veselu koferi naudas, un vai tad pēc tam var pārbaudīt, kur viņa dosies ar šo kredītu? Tas nozīmē, ka neuzticēšanās rodas no elementāras neorientēšanās situācijā. Pagaidām vēl ne visi zina, ka šādos gadījumos iespējami tikai bezskaidras naudas norēķini. Vēlreiz gribu uzsvērt, ka kredītu ņem biedrība, nevis iedzīvotāji un viņu īpašums netiek ieķīlāts. Kredīts ir papildu izmaksas, taču naudas krāšana arī nav tas labākais variants. Kaut gan, iekasējot par kvadrātmetru 1,50 latu, varētu nepieciešamo summu sakrāt divu gadu laikā, taču tik augsta maksa gluži vienkārši nav reāla.

– Es atceros, ka jūsu māja bija rekordiste iedzīvotāju parādu ziņā. – Iedzīvotāju parādi ir vai nu dzēsti, vai arī parādnieku dzīvokļos tagad ir jauni iemītnieki. Tagad varam runāt tikai par atsevišķiem kārtējo maksājumu aizkavēšanās gadījumiem. Toties mēs iekasējam sodanaudu par kavējumiem. Kaut gan bija atsevišķu personu negodprātīgas attieksmes gadījumi pret visu biedrību. Ar lielām grūtībām mums tomēr izdevās atmaskot nelikumīgu pieslēgšanos kopējam elektroskaitītājam, divos dzīvokļos nedarbojās ūdens skaitītāji.

– Šādos gadījumos mēs vienmēr runājām par psiholoģiskām nostādnēm, stereotipiem. – Ir gan negatīvi, gan pozitīvi piemēri. Ir patīkami, ka mājas priekšā pirmo reizi uzziedējušas puķes. Talkas rīkošanu atlikām uz vēlāku laiku – būs jātīra pagrabtelpas. Toties neesam spējuši panākt, lai iedzīvotāji ievērotu kāpņu telpu tīrīšanas grafiku. Mums ir vairāki strikti šādas kārtības noliedzēji. Tādēļ atliek tikai noformēt protokolus un piespriež naudassodu ar Pašvaldības policijas palīdzību. Bez vajadzības ver vaļā kāpņu telpu logus, bet ārdurvis never ciet, tādēļ nav nekāda labuma no ierīkotajām kodu slēdzenēm. Gribot negribot prātā nāk lācis, kurš iemācījies braukt ar velosipēdu. Iepriekšējie īrnieki kļuvuši par līdzīpašniekiem. Taču, tāpat kā kādreiz, arvien gaida, lai kāds cits visu paveic viņu vietā. Un nekādi nespējām atradināt apkārtējo privātmāju īpašniekus nākt ar saviem atkritumiem uz mūsu konteineriem. Tagad konteineri atrodas kādreizējo atkritumu vadu telpās. Par atkritumu izvešanu maksājam 72 santīmus no cilvēka, un tas ir mazāk nekā citās masīva mājās.

– Ar namu pārvaldi jūs vairs neesat saistīti. Vai jūtat atvieglojumu? – Jā. Un varu teikt – paldies Dievam! Kaut arī es esmu mājas vecākā arī Ventspils ielā 53.

Dažādas nesaskaņas iespējamas arī ar citām apkalpojošām firmām. Piemēram "Latvenergo" no mums iekasēja PVN 18 procentu apmērā, kā no juridiskas personas. Mums bija neatlaidīgi jāpierāda, ka mēs esam nevis uzņēmums, bet gan iedzīvotāji. Un tomēr panācām, lai būtu jāmaksā 5 procenti. Lai šai niansei pievērš uzmanību arī citos kooperatīvos. Un vēl: deviņstāvu mājās pēc siltummezglu ierīkošanas trūka spiediena, lai ūdens nonāktu līdz augšstāviem. Tādēļ vajadzīgi papildu sūkņi. "Liepājas ūdenī" to neatzīst, apgalvojot, ka aizsērējuši cauruļvadi. Tādēļ rūpju mums netrūkst.

– Vai ir nepieciešams entuziasms? – Bez šaubām. Tādēļ, izmantojot iespēju, gribu pateikt paldies aktīvistiem – visiem valdes locekļiem: Valērijam Čaginam, Marutai Mūrēnai, Verai Nazarenko, Lindai Elsbergai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu