M.Zanders: Velk uz kašķi (62)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Īsi sakot: atraduši īsto brīdi, kad „mērīties”... Runa ir par šodien Saeimā divreiz „izšūpoto” Tautas partijas (TP) kandidāti parlamenta prezidijā Antu Rugāti. Var saprast, ka „Jaunais laiks” (JL), kuram apnikusi „oranžo” nostāšanās tādā kā iekšējā opozīcijā, gribēja TP parādīt, ka nav nobijies. Šo audzinošo funkciju pastiprināja fakts, ka pret Rugāti balsojuši arī „zaļie zemnieki” un TB/LNNK. No JL viedokļa mājiens nepārprotams: redzat, pārējie koalīcijas partneri ir mūsu pusē, jūs esat vienīgie dumpinieki.

Nu, labi, ar pirkstu TP virzienā pakratīja. Un tālāk?

Rugāte pati jau pamanījusies balsojumu raksturot kā attieksmi pret visu partiju, nabadziņiem, savukārt TP frakcijas vadītāja Vineta Muižniece pavēstīja: ja jau tik vienkāršs lēmums „iesprūst”, tad viņai esot „milzīgas bažas, kas notiks ar citiem lēmumiem”. Tā sakot, ja jūs tā, tad mēs, atvainojos, pačakarēsim citus balsojumus. Un to TP kā lielākā frakcija patiešām var. Kas savukārt radīs ieganstu tālākiem savstarpējiem „kodieniem”.

Šāds teātris Latvijas politikā nav nekāds jaunums. Jebkurā citā situācijā tam vispār varētu nepievērst uzmanību, jo būtu skaidrs, ka šādi aizkulisēs tiek kārtotas kādas rebes: mums vajag tādu un tādu amatu, tādu un tādu projektu, ja nē, tēlojam apvainojušos un par tautu sirgstošos. Tomēr šoreiz izskatās, ka TP ir tādā izmisumā, ka ar sīko šantāžu nenodarbojas, bet tausta augsni aiziešanai no valdības.

Pieļauju, ka partiju no šā soļa attur divi apsvērumi. Pirmais: pašu “oranžo” sajūta, ka, pat aizejot no valdības, TP neko daudz neiegūs, jo nevarēs iestāstīt vēlētājiem, ka nav bijuši līdzvainīgi. Par otru apsvērumu mazliet vēlāk.

Pieņemsim, ka TP tomēr no valdības aiziet, paziņojot, ka nevar balsot par prettautisku budžetu utt. Jāšaubās, ka TP vietu var aizpildīt, aicinot valdībā atpakaļ “mācītājus”. Pirmkārt, tāpēc, ka Šlesers nebūs ar mieru spēlēt otro vijoli. Otrkārt, tāpēc, ka LPP/LC ir tā “sačupojušies” ar Saskaņas centru (SC), ka izskatītos dīvaini, ja LPP/LC valdība iekļaujas, bet SC turpina lamāt valdību no Rātsnama. Ņemt gan LPP/LC, gan SC ir pārāk liels kumos - JL var aizrīties.

Tātad faktiski iegūstam mazākuma valdību nākamā gada budžeta pieņemšanas situācijā. Jebkuros citos apstākļos tas nozīmētu vien muļļāšanos un sliktākajā gadījumā ieiešanu 2010.gadā ar 2009.gada budžeta izdevumu bāzi. Šodienas situācijas pikantā nianse ir tā, ka valdība (arī TP) ir apsolījusi starptautiskajiem aizdevējiem savlaicīgu 2010.gada budžetu ar konkrētiem parametriem.

Un te mēs nonākam pie otrā faktora, kas, iespējams, attur TP no valdības pamešanas. Respektīvi, ja TP rīcības dēļ “uzkārsies” budžets un aizdevēji būs faktiski “uzmesti”, tad dažas Rietumu vēstniecības TP vadītājiem ātri paskaidros, ko par viņiem domā un kādu nākotni paredz.

Līdz ar to ticamāk, ka TP valdībā paliks un turpināsies “oranžo” un JL savstarpēja, atvainojos, kasīšanās. Un ceļa bruģēšana LPP/LC un SC.

Štrunts par to, ka šā tandēma aktivitātēm ir maz sakara ar rīdzinieku reālajām interesēm - noņemšanās ap takšu un krogu saimniecību diez vai ietekmēs darba vietu skaitu Rīgā, toties vismaz tiek radīts iespaids, ka šamējie ir “darītāji”.

Noslēgumā ieteikums JL. Partija, manuprāt, pārāk maz uzmanības pievērš tās pārziņā esošajai Iekšlietu ministrijai. JL ir ļoti rūpīgi jāpārdomā, kādas pavēles dos Mūrniece situācijā “Bauska - 2”, “13.janvāris - 2”. Ir sajūta, ka JL pārāk fokusējas uz to, kā publiskajā telpā izskatās premjers. Dombrovskim un partijai var būt pat gluži labs reitings, bet, ja spēka struktūras, pēc sabiedrības domām, neadekvāti asi vērsīsies pret protesta akcijām, tad JL “pilnai laimei” iemantos vēl tautas “asinīs slīcinātāju” reputāciju.

Vairāk ŠEIT

Komentāri (62)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu