Eksperts: Rīgā nevajadzētu steigties ar jaunu viesnīcu būvēšanu (59)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgā pašlaik nevajadzētu aizrauties ar jaunu viesnīcu būvniecību, šādu viedokli pauda Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) prezidents Juris Zudovs. "Jaunas viesnīcas nebūtu prātīgi būvēt, jo pašlaik samazinās jau esošo galvaspilsētas viesnīcu noslogojums," sacīja Zudovs. Kā liecinot šī gada pirmā ceturkšņa statistikas dati, kopējais istabu noslogojums salīdzinājumā ar attiecīgo laika posmu 2007.gadā ir samazinājies.

"Tas uzskatāmi parāda šī brīža situāciju - tūristu skaits samazinās, viesnīcu tirgus ir piesātināts, konkurence saasinās. Ja valsts institūcijas neatbalstīs nozares attīstību un nepiešķirs papildus finansējumu mārketinga aktivitātēm, kas veicinātu tūristu skaita pieaugumu, var veidoties kritiska situācija gan viesnīcu biznesā, gan tūrisma nozarē kopumā," brīdināja Zudovs.

Zudovs uzsvēra, ka labāk būtu visu laiku uzturēt nozari, nekā pēc krituma mēģināt to atjaunot. LVRA prezidents kā piemēru minēja Igauniju, kas līdzīgā situācijā piešķīrusi ievērojamu finansējumu tūrisma nozares attīstīšanai.

Zudovs arī pieļāva, ka viesnīcu nozarē varētu notikt cenu korekcijas, jo "pakalpojumu cenas pieaugušas, bet tām nav līdzi gājusi kvalitāte".

Latvijā viesnīcu numuru noslogojums pagājušā gada decembra beigās bija 35% un gultas vietu noslogojums - 28%. Rīgā viesnīcu numuru noslogojums bija 42%, bet gultas vietu noslogojums - 33%.

Zudovs norādīja, ka saskaņā ar LVRA rīcībā esošo informāciju, šajā gadā tiks atvērtas vismaz septiņas jaunas viesnīcas, kā rezultātā kopējais istabu skaits palielināsies par 8% līdz 9%.

Jau ziņots, ka ar zināmu ienākošā tūristu skaita pieauguma samazināšanos šī gada pirmajā ceturksnī, daudzas viesnīcas ceļ trauksmi. "Ja viesnīcai šodien nav laba produkta, konkurētspējīgas cenas, labas un profesionālas pārdošanas un izplatīšanas stratēģijas un tās realizācijas, tad viesnīca menedžments ir neapskaužamā situācijā. Šis ir pārmaiņu laiks, kad mainās tirgus situācija. Mēs vairs neesam lēti, bet vēl neesam tik labi. Domāju, ka nākamie gadi būs ar zināmu izaicinājumu viesnīcu vadītājiem izpildīt iepriekš nospraustos mērķus un sasniegt paredzētos budžetus. Viesnīcu istabu skaits arvien pieaug, bet tūristu skaits ne tik strauji," iepriekš atzina viesnīcas "Europa Royale Rīga" ģenerāldirektors Jānis Jenzis.

Rīgā nākamajos gados plānots atvērt vairākas viesnīcas, piemēram, Pārdaugavas augstceltnē "Z torņi" 2010.gadā darbu sāks "Sheraton" pieczvaigžņu viesnīca ar 312 numuriem.

Komentāri (59)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu