Oficiāli reģistrēta PA valde; Freibergam nav pielaides valsts noslēpumam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Šodien oficiāli reģistrēta jaunā Privatizācijas aģentūras (PA) valde, liecina «Firmas.lv» informācija.

PA valdes priekšsēdētājs ir līdzšinējais PA Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs, savukārt valdes loceklis - bijušais bankas «Citadele» padomes loceklis Ģirts Freibergs.

Līdz ar to PA valde ir lemtspējīga un tiesīga parakstīt «Citadeles» pārdošanas līgumu.

Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma» norāda, ka jau trešdien Privatizācijas aģentūras jaunā valde plāno parakstīt līgumu ar «Ripplewood Holding» par bankas «Citadele» valsts akciju pārdošanu. Taču

Freibergam aizvien nav pielaides valsts noslēpumam, kas pirms parakstīšanas viņam liedz iepazīties ar drošības iestāžu atzinumiem.

Ekonomikas ministrijā pieļauj, ka šis apstāklis varētu būt par iemeslu darījuma tiesiskuma apstrīdēšanai.

Pielaides iegūšanai būtu nepieciešams vismaz mēnesis, bet pats Freibergs ar dokumentu iesniegšanu Satversmes aizsardzības birojā nolēmis nesteigties.

«Izvērtējot prioritātes un ņemot vērā, ka no dokumentu iesniegšanas paies vēl mēnesis, kā arī būs nepieciešama papildu informācijas sniegšana, esmu nolēmis šo papīru aizpildīšanu atlikt uz pāris dienām. Man prioritāte ir iepazīties ar «Citadeles» akciju pārdošanas darījumu,» skaidroja Freibergs.

Privatizācijas aģentūras iekšējie normatīvie akti gan prasa no uzņēmuma valdes locekļiem pielaidi darbam ar valsts noslēpumu. Freibergs nedomā, ka šajā posmā tā būtu obligāta. Līdzīgi domā arī ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis. Amatpersonas uzsver, ka bankas pārdošanas līgumam noteikts vien ierobežotas pieejamības dokumenta statuss, kam īpaša pielaide nav vajadzīga.

Citādāk gan ir ar drošības iestāžu izvērtējumu par potenciālajiem pircējiem. Tas ir klasificējams kā valsts noslēpums un tādēļ ar to iepazīties jaunais PA valdes loceklis nevarēs.

Freibergs uzsver, ka,

liekot parakstus uz dokumentiem, viņš paļausies gan uz valdības doto mandātu, gan to, ka ar izvērtējumu ir iepazinies PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs.

Ekonomikas ministrs gan neizslēdz, ka šo apsvērumu kāds varētu izmantot, lai pēcāk mēģinātu apstrīdēt līguma slēgšanu, taču šāda iespēja ir maz ticama.

«Ja likumus sāksim interpretēt formāli, tad droši vien kāds varētu atrast iemeslu un nolemt, ka valdes loceklis nevarēja iepazīties ar visiem dokumentiem. Bet, ja mēs sāksim iet šo ceļu, tad visiem ministriem, kas strādājuši bez pielaides, acīmrezot arī nebija pilnas informācijas. Tad mēs sāksim apstrīdēt visus valdības lēmumus, un tad valstī iestāsies vājprātīga situācija,» pauda ministrs.

Kā ziņots, saistībā ar gaidāmo «Citadeles» pārdošanu pagājušajā nedēļā atkāpās līdzšinējā PA valde, taču šonedēļ jau tika atrasti jauni valdes locekļi.

Valdība pagājušajā nedēļā atbalstīja finanšu konsultanta «Societe Generale» rekomendāciju noslēgt pirkuma līgumu par «Citadeles» akciju pārdošanu ar starptautisku investoru grupu, kuras sastāvā ir ASV fonds «Ripplewood» un tā dibinātājs Tims Kolinss.

Kā iepriekš informēja PA, līguma projektā paredzēts, ka valsts par 75% akciju iegūs 74 miljonus eiro. Tāpat viens no līguma nosacījumiem paredz, ka investori nedrīkstēs vismaz divus gadus pārdot bankas akcijas.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) šorīt Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» pieļāva, ka līguma par «Citadele» pārdošanu parakstīšana varētu notikt otrdien vai trešdien. Jautāta, vai šādā steigā PA valde paspēs iepazīties ar pārdošanas līgumu, Straujuma teica, ka Loginovs strādājis pie līguma izstrādes, savukārt Freibergam ir pieredze darbā bankā «Citadele».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu