Īrijas budžeta deficīts šogad varētu sasniegt 32% no IKP (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Īrijas budžeta deficīts šogad varētu sasniegt 32% no iekšzemes kopprodukta (IKP), ņemot vērā valsts nodrošināto atbalstu banku sektoram, ceturtdien paziņoja finanšu ministrs Braians Lenihans.

"Īrijas budžeta deficīts 2010.gadā piedzīvos ievērojamu kāpumu, kas galvenokārt saistīts ar mūsu banku sistēmai piešķirto finansiālo palīdzību, kas kopumā veido gandrīz 20% no IKP," norādīja Lenihans. "Tādējādi mūsu budžeta deficīts šogad sasniegs aptuveni 32% no IKP."

Iepriekš tika prognozēts, ka valsts budžeta deficīts šogad varētu sasniegt 11,6% no IKP.

Ņemot vērā šo paziņojumu, Īrijas valdība ceturtdien pavēstīja, ka novembrī prezentēs četru gadu budžeta plānu, kā deficītu līdz 2014.gadam samazināt zem 3% no IKP līmeņa.

Īrijas Centrālā banka ceturtdien paziņoja, ka izmaksas finanšu grūtības pārdzīvojošās Īrijas bankas "Anglo Irish Bank" glābšanai sasniegušas aptuveni 29,3 miljardus eiro (20,5 miljardus latu) un finanšu kompānijai sliktākā scenārija gadījumā varētu būt nepieciešami vēl pieci miljardi eiro (3,5 miljardi latu).

Tādējādi bankas glābšanas izmaksas varētu sasniegt pat 34,3 miljardus eiro (24,1 miljardu latu).

Turklāt Centrālā banka arī paziņoja, ka Īrijas lielākajai bankai "Allied Irish Banks" līdz šā gada beigām nāksies iegūt papildus trīs miljardus eiro (2,1 miljardu latu). Bankai sākotnēji tika teikts, ka līdz 2010.gada nogalei nāksies piesaistīt 7,4 miljardus eiro (5,2 miljardus latu).

Taču Lenihans aizstāvēja apjomīgu valsts finansiālo palīdzību, uzsverot, ka "Anglo Irish Bank" bankrots varētu sagraut valsti.

Viņš sacīja, ka ir steidzama nepieciešamība stiprināt banku sektoru un palielināt investoru pārliecību par valsts spēju kontrolēt tās finanses.

Tāpat ministrs pavēstīja, ka valsts iepludinās papildu 2,7 miljardus eiro (1,8 miljardus latu) nacionalizētajā finanšu kompānijā "Nationwide Building Society", kas līdz šim jau saņēmusi 2,7 miljardus eiro.

Tajā pašā laikā Eirogrupas vadītājs Žans Klods Junkers pauda pārliecību, ka Īrija spēs atrisināt šo banku krīzi bez Eiropas Savienības (ES) palīdzības.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu