Francija ierosinās noteikt ES sankcijas pret Lībijas amatpersonām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francija pirmdien ierosinās noteikt Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret tām Lībijas amatpersonām, kuras rada šķēršļus ANO atbalstītas nacionālās vienotības valdības izveidošanai, ceturtdienas vakarā paziņoja Francijas ārlietu ministrs Žans Marks Ero.

«Es neizslēdzu iespēju draudēt viņiem ar sankcijām. Katrā ziņā es to pirmdien ierosināšu maniem ārlietu kolēģiem Briselē,» Ero pavēstīja ziņu telekanālam «iTELE».

«Mēs tagad vairs nevaram gaidīt,» piebilda Ero, nosodot tās Lībijas amatpersonas, kas rada šķēršļus «savtīguma dēļ».

Domājams, ka šīs sankcijas nozīmēs aizliegumu apmeklēt ES un aktīvu iesaldēšanu, un tās būs vērstas pret starptautiski atzītā Lībijas parlamenta spīkeru Agilu Salehu, kā arī pret Tripolē bāzētā Vispārējā nacionālā kongresa deputātu Nuri Abu Sahmeinu un tā vadītāju Haligu Gveilu, informēja ziņu avots Eiropas diplomātu aprindās.

Lībijā ir konkurējoši parlamenti un valdības kopš 2014.gada, kad islāmistu vadīta kaujinieku alianse ieņēma galvaspilsētu Tripoli un piespieda starptautiski atzīto administrāciju bēgt uz valsts austrumiem.

Haosu Lībijā ir izmantojuši ekstrēmisti, tostarp džihādistu grupējums «Islāma valsts», izraisot bažas, ka džihādisti izmantos Lībijas piekrasti par placdarmu iekļūšanai Eiropā un uzbrukumu sarīkošanai.

Rietumvalstis ir vienisprātis, ka ir vajadzīga militāra rīcība pret «Islāma valsti» Lībijā, tomēr lielvalstis vēlas, lai pirms oficiālas intervences tiktu izveidota nacionālās vienotības valdība, kas lūgtu palīdzību.

«Nebūtu jēgas noteikt ceļošanas aizliegumu un aktīvu iesaldēšanu pret vairāk nekā diviem vai trim cilvēkiem, jo tad nepaliktu neviena, ar kuru vest sarunas,» sacīja Briselē bāzētais ziņu avots.

«Tas, kas tiek ierosināts, būtu efektīvs, jo Lībijas politiķiem patīk ceļot uz Maltu un Itāliju, lai iepirktos un ārstētos,» piebilda ziņu avots.

ANO atbalstīta nacionālās vienotības valdība Fajeza al Sarradža vadībā tika piedāvāta janvārī, bet to noraidīja starptautiski atzītais Lībijas parlaments valsts austrumu pilsētā Tobrukā.

Šis parlaments pēc tam paziņoja, ka tas atbalsta nacionālās vienotības valdību, bet kvoruma trūkuma dēļ nespēj sarīkot balsojumu par uzticību jaunās valdības sastāvam.

«Ir premjerministrs Sarradžs, kurš ir spējīgs vadīt [nacionālās vienotības valdību]. Vairums deputātu saka, ka viņu atbalsta, bet parlaments nespēj rast vienprātību šķēršļu dēļ,» sacīja Ero.

«Mēs nevaram turpināt ar šādu situāciju, kas ir bīstama lībiešiem, visam reģionam .. un Eiropai,» viņš piebilda.

«Mums ir jācīnās pret «Islāma valsti», kur tā mēģina nostiprināties Lībijā, bet pirms tam ir jāizveido nacionālas vienotības valdība,» sacīja Francijas ārlietu ministrs.

Francijai, kuru atbalsta Lielbritānija, ir jāpanāk lielāks pārējo ES dalībvalstu atbalsts sankcijām. Daudzas valstis nevēlas balsot par sankcijām, kuras nav ierosinājusi ANO.

Ir gaidāms, ka Ero ierosinās šīs sankcijas ārlietu ministru sanāksmē Parīzē, kurā piedalīsies ASV, Itālija, Lielbritānija, Vācija un ES ārpolitikas vadītāja Federika Mogerīni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu