Cik sver informācijas uzglabāšana

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vai esi kādreiz uzdevis jautājumu, kas sver vairāk: tukšs fotoaparāts vai tāds, kurā jau ir kāda bilde? Vairumam šis jautājums droši vien šķitīs muļķīgs, jo kā gan atmiņas kartē saglabāto bilžu skaits var ietekmēt fotoaparāta svaru, taču zinātniski aprēķini liecina, ka informācijai ir svars un tas nosaka, cik beigu beigās sver ierīce, kurā informācija glabājas.

Ar līdzīgas neskaidrību problēmas risināšanu nodarbojies Berkelijā esošās Kalifornijas universitātes zinātnieks Džons Kubjatovics. Viņš skaidro, ka datu uzglabāšana savā būtībā ir elektronu noturēšana konkrētā vietā datu nesējā. Tam savukārt nepieciešama papildu enerģija, kuras apjoms ir apmēram mikrodžoula miljardā daļā uz vienu bitu informācijas.

Pamatojoties uz Einšteina teoriju un fizikas formulu, kurā parādīta tieša sakarība starp enerģiju un masu (E=mc2), Kubjatovics aprēķinājis, ka, piemēram, elektroniskais grāmatu lasītājs Kindle, kura 4 gigabaitu atmiņa ir piepildīta ar grāmatām, būs par 0.000000000000000001 gramu (viena grama miljardās daļas miljardo daļu) smagāks nekā jauns, tukšs Kindle.

Zinātnieks arī apgalvo, ka Kindle varētu kļūt smagāks arī vasarā, kad ierīce absorbētu vairāk Saules siltuma enerģijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu